Отидете към основна версия

6 247 41

Американският флот вече не е господар на моретата

  • самолетоносач-
  • сащ-
  • флот-
  • кораби-
  • коронавирус-
  • господар-
  • вирус

Военноморските сили на САЩ подцениха опасността от COVID-19

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военноморският флот на САЩ ще остави на бойно дежурство само два от 11-те си самолетоносача, докато трае пандемията от новия коронавирус, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

„Хари Труман“ остава единствената боеспособна ударна група на Източното крайбрежие“, заяви командващият Втори флот, вицеадмирал Андрю Люис. Въпреки това тя вече е изпълнила две дежурства подред без основен ремонт. Освен самолетоносача, тя включва и крайцера „Нормандия“, разрушителите „Фарагут“, „Форест Шърман“ и „Ласен“, както и редица спомагателни кораби, предаде агенция "Фокус".

Междувременно, най-трудна е ситуацията на борда на самолетоносача „Теодор Рузвелт“, като повече от 550 члена на екипажа му са болни от новия коронавирус. Подобна е ситуацията и с „Роналд Рейгън“, „Нимиц“, „Карл Уилсън“, макар да не е толкова сериозна. Ще трябва да се извърши дълбока дезинфекция на кораба и евакуация на екипажа на самолетоносачите.

В същото време най-новият самолетоносач „Джералд Форд“ продължава да се бори с болестта и не може да се възстанови. Само старият „Дуайт Айзенхауер“, който отдавна е чакан за ремонт, продължава своето дежурство в Индийския океан. Както пише изданието, американското командване е направило грешката да не предприеме подходящи карантинни мерки за екипажа. На корабите липсваха лекари-експерти и средства за защита, което позволи на епидемията да се разпространи, а това ефективно деактивира по-голямата част от ударната сила на флота.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини