Отидете към основна версия

1 669 28

Каракачанов: COVID-19 замрази преговорите за бойните машини за пехотата ни

  • бтр-
  • армия-
  • превъоръжване-
  • фрегата

Министерството на отбраната ще продаде 158 имота

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов не очаква до края на годината да има плащания по проекти за новите кораби и машини за Сухопътните войски. Преговори се очакват „най-вероятно през лятото“, обясни пред Би Ти Ви Каракачанов.

По проекта за нови кораби вече е избрана германската фирма „Люрсен“, а от четирите поканени фирми за сухопътните войски само две са подали реални оферти. Общата стойност е близо два и половина милиарда лева. Но ситуацията сега е такава, че по проектите не се преговаря.

„Западните фирми, с които преговаряме, те не могат да дойдат до България, нито нашите специалисти могат да отидат там. Процедурата замръзна заради коронавируса“, каза Каракачанов.

В писмен отговор на въпрос на депутат военният министър казва, че ако изпълнението на основните инвестиционни проекти се спре, това ще попречи на армията да изпълнява задачите си. А заради технологичното изоставане „системата на отбраната ще изпадне в колапс“.

Министерството на отбраната вече е информирало финансовото ведомство за преструктуриране на разходите. Ограничава се поемането на нови ангажименти. А за повече приходи вече има план за продажба на 158 имота с отпаднала необходимост.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини