Отидете към основна версия

27 126 147

Доц. Мангъров каза какво би направил, ако е на мястото на Бойко Борисов (ВИДЕО)

  • доц. атанас мангъров-
  • атанас мангъров

"Щях да положа всички усилия максимум до края на май страната да се върне към нормалния си начин на живот. Всичко трябва да е на етапи, максимум на 1 седмица един от друг'', заяви доц. Атанас Мангъров

Кадър: ''ЕвроДикоФ''

''Не мога да разбера защо ме нападат. Аз си позволявам да говоря, просто защото се изказвам по инфекциозни болести, а това е нещо, с което се занимавам от 38 години. Аз съм шеф на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София'', това заяви доц. д-р Атанас Мангъров в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком.

Доц. Мангъров, който от самото начало на кризата с коронавируса си опонира с началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, отново го захапа за компетенциите му: ''Това е все едно скиори да дават мнение за футболисти. Могат, обаче не е същото. Съвсем различни неща са. Може да говори, той се е явявал на изпит по инфекции. Сигурно ги е взел. Но това е несериозно. Все едно аз да давам мнение по хирургия. Мога да давам, но не ми е работата това.''

''Това е картината, която виждаме. Но тя е просто една част, едно извлечение, една моментна снимка на част от всичкото, което се случва в страната. Виждаме, че за тези два месеца, в които сме в извънредно положение, в страната са починали 86 от коронавирус. В същото време в страната са починали 20 000 души от всевъзможни други болести. Въпросът сега е как с минимални щети да излезем от това положение.

Водещият на предаването Сашо Диков попита доц. Мангъров какво би направил, ако е на мястото на премиера Борисов, а специалистът му отговори така: ''Щях да положа всички усилия максимум до края на май страната да се върне към нормалния си начин на живот. Всичко трябва да е на етапи, максимум на 1 седмица един от друг.

Според вирусолога хората сега ще се разболяват по-лесно, тъй като след дългото стоене вкъщи имунната им система е атрофирала.

За закриването на Медицинския съвет към Министерски съвет, доц. Мангъров бе красноречив: ''Когато го закриваха, мен ме нямаше.''

Диков запита госта си дали скоро се е чувал по телефона с премиера Борисов, а той отговори така на поставения въпрос: ''Скоро не сме се чували. Ако има нещо, предполагам, че ще се обади. Аз не съм човекът, който да се обажда на министър-председателя. Каквото зависи от мен, аз съм го казал доста обстойно.''

Според Мангъров няма медицински проблем с коронавируса. ''Въпросите са други, които имат малко общо с медицината. Всичко това, което се случи в последните два месеца, ние можеше и да не го установим, ако нямахме PCR-тестове.''

''За да може да се управлява един такъв процес, трябва да се знае какво се случва в страната. Трябва да се изследват две неща. Едното е да се намерят хората, които отделят вируса и контактните им лица. Второто е да се намерят тези, които са изкарали вируса'', обясни отново доц. д-р Атанас Мангъров.

''Тези 1800 души, които са до момента установени, от тях истински болни са били тези 86, които са починали. Също и тези 40, които са в интензивното сега. Останалите са правили секс, но никой от тях не е заченал'', повтори примера си отпреди няколко дни доцентът.

Като се отворим съществува опасност отново да се разгъне епидемия, която може да не започне от младите и здрави хора'', отбеляза той.

''Това, което съм казвал е, че той (б.р. премиерът Борисов) няма основание да се страхува да върви по този път, по който е тръгнал. Ще хубаво е до края на месец май да сме приключили с това'', добави доц. Мангъров.

Целия разговор между Сашо Диков и доц. Атанас Мангъров в ''ЕвроДикоФ'' можете да изгледате след 1:38:55 във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 95 гласа.

Свързани новини