Отидете към основна версия

1 252 15

Разрешават колективните молитви в джамиите в Турция от 29 май, но с условия

  • турция-
  • джамия-
  • мюсюлмани-
  • молитва-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган

Ще бъде забранено внасянето в джамиите на материали, които засилват риска от разпространение на вируса, като например молитвени килимчета

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колективните молитви в джамиите в Турция ще бъдат подновени частично от 29 май при определени условия, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на инструкция на министерството на вътрешните работи, публикувана вчера.

Съгласно инструкцията ще бъде разрешено провеждане на колективни молитви в джамиите два пъти на ден - по обяд и следобед, както и на колективни петъчни молитви, но при изискване за спазване на социална дистанция и носене на маски, предава БТА.

В останалото време джамиите ще бъдат отворени за индивидуални молитви.

Няма да се позволява извършване на колективни петъчни молитви вътре в джамиите. Такива молитви ще могат да се провеждат само в джамии с двор и открито пространство около тях, които ще бъдат определени от местните власти във всеки окръг. Молитвите ще бъдат кратки и няма да се предшестват от проповед.

Ще бъде забранено внасянето в джамиите на материали, които засилват риска от разпространение на вируса, като например молитвени килимчета. В джамиите няма да се включават климатици.

На 16 март Дирекцията по релегиозните въпроси обяви временно прекратяване на колективните молитви в джамиите, включително на петъчните молитви, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини