Отидете към основна версия

1 526 7

Папата създаде фонд за работниците в затруднение

  • папа франциск-
  • папата-
  • фонд-
  • ватикана-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • служители-
  • работа

Фондът ще бъде в помощ на хората, засегнати от пандемията

Снимка: БГНЕС/ EPA

„Като Епископ на Рим реших да учредя в диоцеза Фонда „Исус Божествения работник“, за да припомня достойнството на труда, с начална вноска от 1 милион евро за нашата диоцезална Каритас организация“. Това разпореди тази сутрин папа Франциск, оповестявайки го в писмо до кардинал Анджело Де Донатис, генерален-викарий за Диоцеза на Рим, предаде Vatican News.

Намерението на Фонда е да бъде в помощ на хората, засегнати от пандемията, особено онези – подчертава папата – „които рискуват да бъдат изключени от институционалната закрила и се нуждаят от една подкрепа, която да ги придружава, докато отново започнат да вървят самостоятелно“.

„Харесва ми да си мисля – подчертава папата – че това може да се превърне в повод за един истински и същински алианс за Рим, в който всеки един, от своя страна, да се почувства главно действащо лице за възраждането на нашата общност след кризата. Този Фонд иска да бъде знак, способен да подтикне всички хора с добра воля да предложат конкретен жест на приобщаване, преди всичко към онези, търсещи утеха, надежда и признаване на своите права. Приканвам всички институции и нашите съграждани да споделят щедро онова, което имат на разположение в това толкова изключително и наситено с нужда време. Обръщам се към доброто сърце на всички римляни призовавайки ги да осъзнаят, че в това време не е достатъчно да се споделя само излишното“.

Папата благодари на Църквата в Рим за показаната солидарност. „Бих искал – завършва той - в нашия град да разцъфне солидарността от съседната врата, действията, които припомнят поведенията на съботната година, в която се опрощават дълговете, отпадат споровете, иска се данъка според способността на длъжника, а не според пазара“.

Благодарността на кардинал Де Донатис

Като изразява своята „дълбока благодарност“ за учредяването на Фонда, кардинал Де Донатис – посочва нота на римския викарият – „вижда в писмото цялата любов и загриженост, която папата, Епископ на Рим, не престава да показва към мъжете и жените от нашия град“. „Уверен съм – казва кардиналът – че заедно с институциите, като се започне от Регион Лацио и Рим Столица, всеки от своя страна, всички ще отговорим единни и с ангажираност в създаването на истински и същински алианс за Рим, за да се превърнем в главни действащи лица за възраждането на нашата общност след кризата“. Фондът – уточнява нотата на Викариата – ще бъде представен на медиите идния петък, 12 юни, от 11 ч. в зала „Кардинал Уго Полети“, в Латеранския дворец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини