Last news in Fakti

7 Юни, 2020 11:55 1 356 8

Папата: Не можем да се преструваме, че сме здрави в един болен свят

  • папа франциск-
  • папата-
  • болен свят-
  • околна среда-
  • колумбия-
  • ватинака

Раните, нанесени на нашата майка земя, са рани, които кървят и в нас

Папата: Не можем да се преструваме, че сме здрави в един болен свят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Папа Франциск отправи писмо до Иван Дуке Маркес, президент на Колумбия, страната-домакин на Световния ден на околната среда 2020, който тази година се чества виртуално заради коронавируса. Не можем – пише папата – да пренебрегнем унищожаването на екосистемата, общият дом трябва да бъде изграден и защитен заедно, предаде Vatican News.

„Раните, нанесени на нашата майка земя, са рани, които кървят и в нас. Грижата за екостистемите се нуждае от поглед, който да е насочен към бъдещето, който не остава само в непосредствената близост, в търсенето на лесна и бърза печалба; един поглед, наситен с живот и, който търси опазването в полза на всички“. Това пише папа Франциск в писмо до Иван Дуке Маркес, президент на Колумбия, страна-домакин на Световния ден на околната среда 2020, който тази година се чества виртуално заради коронавируса.

Не трябва да мълчим пред експлоатацията

Трите страници писмо на папа Франциск към колумбийския президент, се раждат директно от учителната власт на папата по тази тема, броени дни след обявяването на специалната година посветена на Енцикликата му Laudato sì, публикувана преди пет години и актуална повече от всякога сега. „Закрилата на околната среда и зачитането на биоразличието на планетата са теми, които засягат всички ни. Не можем да се преструваме, че сме здрави в един болен свят“, настоява папата. „Не можем – продължава той настойчиво – да мълчим, когато виждаме високата цена за разрушаването и експлоатацията на екостистемата. Не е моментът да продължим да гледаме на другата страна, безразлични пред знаците на една планета, която е плячкосвана и насилвана от алчността за печалбата и в името – много пъти – на напредъка“.

Смели решения

На нас – подчертава папата, обръщайки се по-специално към участниците в Световния ден за Околната среда, ангажирани в срещи онлайн, заради пандемията – „се пада задачата да преобърнем тенденцията и да заложим върху един по-добър и по-здрав свят, оставяйки го в наследство на бъдещите поколения. Всичко зависи от нас; ако го искаме наистина“. Оттук и специалният призив на папата „да бъдем по-съзнателни за грижата и закрилата на нашия общ дом, така както за нашите най-слаби и отхвърлени от обществото братя и сестри. Насърчавам ви в това ваше начинание, така че вашите дискусии и заключения винаги да са в полза за изграждането на един все по-обитаем свят и по-хуманно общество, в което има място за всички и никой не е оставен сам“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Празни приказки седесарски

    3 1 Отговор
    В седесарска кочина наречена Европейски съюз всичко е преструвки Мираж, а в седесарска седесарската България цялата политика е една огромна лъжа и преструвка говорят много нищо не казват всичко което правят е анти логично има хора които постоянно ги хвалят обаче не знаят защо на знаят само че за хартия

    Коментиран от #8

  • 2 Ами то

    5 1 Отговор
    Вие го разболяхте,под бялото расо ,рога и копита

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1-20

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами то":

    А за ООН, Г-7, ОПЕК и тн. какво ще кажеш? Това е първият папа, който си позволя да говори по тези теми. Дано не е последният.

    Коментиран от #6

  • 5 фен

    4 1 Отговор
    Във Банка Ватикана има повече пари от колкото останалата част от света.Религията е лицемерна.Проповядва едно а върши точно обратното.
  • 6 Това че

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "1-20":

    Той си говори,означава че разкрива истинското си лице истината на световното устройство,нарича се апокалипсис.Спете спокойно деца,сзо ви пази!Плодете се и се радвайте,ние ще ви ожънем-оженим.Биологичен материал,дори не биоединица
  • 7 Тоя дядо

    2 0 Отговор
    Да си гледа старините. Много ги разбира и той.
  • 8 така така

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Празни приказки седесарски":

    Бойко Борисов и Тодор Живков кога са били в СДС?
    ХА ХА ХА