Отидете към основна версия

6 698 19

Добра новина за пазара на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • купувачи-
  • продавачи-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • savills

Възобновяване с по-бързи от очакваните темпове

Снимка: Shutterstock

Колкото повече държавите разхлабват мерките, въведени в резултат на пандемията с коронавируса, толкова по-бързо се възстановява и пазарът на недвижими имоти. Близо 80% от анкетираните брокери от цял свят от консултантската компания Savills заявяват, че клиентите им продължават да търсят нов дом, а 90% от продавачите не са променили решението си и продължават да оферират жилищата си на пазара. Така на практика се наблюдава устойчивост както при купувачите, така и при продавачите, което доказва, че колкото повече се намаляват ограниченията, толкова повече сделки ще бъдат факт.

Не така „гладко” стоят нещата обаче, когато става дума за цените. Тук 78% от анкетираните заявяват, че купувачите очакват по-ниски цени спрямо тези отпреди карантината. Същият е процентът обаче и на продавачите, които не възнамеряват да коригират стойността на имота си след пандемията.

В известните луксозни дестинации подобно разминаване не се наблюдава. Там и купувачи, и продавачи очакват цените да се запазят на нивата отпреди пандемията. Не така обаче е в редица столици, като например Банкок, Сидни и Прага. Там се очаква и при двете страни да се стигне до намаляване на цените.

Над 30% от анкетираните заявяват, че броят на новите купувачи след карантината е същият като този през миналата година. Част от пазарите дори отчитат по-голяма активност. Близо 10% от респондентите регистрират повече нови заявления след отменянето на ограниченията, отколкото през същия период на 2019-а, особено на локациите за второ жилище и в курортите.

Предпочитанията на купувачите също се промениха в резултат на рестрикциите продиктувани от пандемията. Близо 33% от клиентите вече се ориентират към по-големи жилища. Най-силно това се наблюдава в големите градове като Сидни, Рим и Монако. Това са хора, които са преживели блокадата в по-малки домове и по време на нея са преценили, че имат нужда от поне още една стая, коментират брокери.

При ваканционните имоти не се наблюдава промяна спрямо пролетта на 2019 г., но 30% от респондентите очакват свиване на придобиването на подобен имот с инвестиционна цел.

През летните месеци активността ще се засилва със степента, с която отпадат ограниченията. Възобновяването на полетите също ще даде силен тласък на пазара, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Най-добрите градове за дистанционна работа

    Консултантската компания Savills публикува класация на най-добрите места в света за дистанционна работа. Анализаторите класираха ТОП 10 дестинации, ко ...
    01.11.2023
    1 654
    1
  • Световна агенция напусна Русия

    Savills - международна агенция за луксозни недвижими имоти, реши да напусне Русия, а руското ѝ подразделение ще продължи да работи под името Intermark ...
    15.08.2022
    2 397
    16