Отидете към основна версия

4 194 22

Преговорите продължават, споровете остават

  • ес-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ангела меркел-
  • ковид-19

Европейските лидери възобновиха заседанието си в Брюксел, след като вчера не успяха да постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери възобновиха заседанието си в Брюксел, след като вчера не успяха да постигнат компромис по бюджета на ЕС и плана за възстановяване от пандемията.

Преди началото на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел организира закуска с петима от най близките си приятели, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, един от най големите противници на плана за възстановяването в настоящия му вид.

Както късно снощи стана ясно, остават разделенията между така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия,  Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа, предимно за съотношението безвъзмездни средства заеми във фонда за възстановяване.

По последна информация четворката настоява предвидените 500 милиарда евро за безвъзмездни заеми да бъдат орязани с двеста милиарда и дори повече.

Полският премиер Матаеус Моравецки написа в Туитър тази сутрин "има една група от държави, която ние наричаме скъперници, а те се обявяват като пестеливи".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини