Отидете към основна версия

22 980 22

Все повече празни имоти в този сегмент

  • мол-
  • площи-
  • свободни-
  • тенденции-
  • пандемия-
  • коронавирус

Двойно повече свободни площи в моловете

Снимка: М. Богданова ©

Затруднените продажби и спадът в оборотите забавят експанзия и планираните разширения на голяма част от търговците в моловете. В много сегменти се наблюдава оптимизация на мрежата от магазини, което води до ръст на свободните площи в моловете и на търговските улици. Незаетите площи в търговските центрове в София са нараснали почти двойно спрямо началото на годината и вече достигат 9%.

Спортните продукти, бързооборотните стоки, дрогериите и обзавеждането на дома са сред секторите които се справят по-добре в настоящата ситуация. Сред по-значимите откривания през третото тримесечие са новият магазини на IKEA във Варна, JYSK с две нови локации, веригата за дрехи втора употреба Mania с нов обект в София и Decathlon в Бургас.

„Концепцията на big-box обектите се радва на засилващ се интерес в страната, както от страна на наематели така и на крайни клиенти. Форматът е предпочитан от търговците на бързооборотни стоки, дрогерии, дискаунт брандове, които се групират при експанзията си в по-малки населени места, за да се възползват от синергията помежду си. В процес на изграждане са и няколко ритейл парка в регионални градове в страната“, уточни Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

След няколко години на плавен ръст на наемните цени, по-слабата активност на наемателите през последните месеци е предпоставка за понижение на нивата. Офертните цени за първокласни локации във водещите търговски центрове в София варират около 30-36 EUR/кв. м.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Търговците са все по-предпазливи

    Пазарът на търговски площи отчита умерена активност, но липсват нови брандове, които навлизат у нас. Търговските центрове в страната отбелязват основн ...
    09.08.2021
    3 357
    2