Отидете към основна версия

6 463 36

"Изменничката" - кандидат за Нобел

  • коронавирус-
  • каталин карико

Каталин Карико е предала своя характер и желязна воля на дъщеря си Сузана-Франция

Снимка: Туитър

Много хора отказват да се ваксинират, защото според тях ваксина не се създава за една година. Други от предпазливост предпочитат да изчакат. Малцина знаят, че принципа на ваксината ARN Messager се ражда в Унгария още преди 40 години.

Чрез вкарване в клетките на нова молекула, организмът да се защитава сам! Тази идея е на една двадесет и пет годишна жена, въоръжена с изключителен характер, интуиция и смелост. Казва се Каталин Карико. Революционната мисъл не се споделя от нейните началници.

Един прекрасен ден, някакъв партиен секретар в института, в който работи решава, че изследванията на Каталин, не служат за нищо и я уволнява. Младата жена грабва съпруга си под ръка и заедно с двегодишната си дъщеря, бяга на Запад.

През 1985 година семейството намира убежище в САЩ и унгарската изследователка получава възможност да работи по специалността си в департамента патология на университета в Пенсилвания. Разработването на молекула ARM Messager изисква много средства. Местният научен елит обаче се отнася с пренебрежение към разработките на новодошлата сътрудничка. Както във всички държавни институции в университета има кланове, които се боричкат помежду си.

В края на краищата, Каталин Карико става жертва на тесногръдите интереси и завистта на колегите си. На първо време тя е понижена от длъжността професор на обикновен изследовател, а през 1995 година направо е уволнена.

В последствие унгарката се опитва да предложи на пазара откритията си, този път за своя сметка. Без успех. С известно огорчение Каталин разбира, че погълната от научните разработки, изобщо е пропуснала принципите на бизнеса. Лиценза на молекулата ARM Messager не е нейна собственост, а на университета на Пенсилвания. Без да я питат, бившите ѝ колеги са продали за 300 000 долара нейния научен труд.

Както всеки емигрант, Каталин влиза в тунела на паричните затруднения. Около унгарката обаче вече има тесен кръг от нейни студенти и приятели, които не я оставят сама. Намират ѝ работа и я насърчават да продължи изследванията си. Един от тях пише – тази жена е желязна и честна! Наистина Каталин буди възхищение с нейната увереност в търсенето на ваксина чрез вкарване на нуклеинова киселина в клетките.

Никой учен биохимик не е посмял по този начин да противопоставя организма на пандемията. В средите на производителите на лекарства започва да се говори за нея. Доближава я фармацевтичният гигант „Moderna ». Каталин отказва. Тя познава интригите между етажите на големите предприятия. „По добре първи на село – отколкото втори в Рим!“ - казва Цезар.

Eдна немска Start-up « BioNTech » я назначава за вицепрезидент. Основател и мажоритарен собственик е турският емигрант Д-р Угур Шахин. Той предчувства, че държи в ръцете си „Кокошката със златните яйца“ и дава пълна свобода на действие на Каталин. Именно от свобода и доверие се нуждае откривателката, защото не всичко в работата ѝ върви като по мед и масло.

Молекулата ADN и ARN е десет пъти по-обемиста от молекулата съдържаща се в традиционните ваксини. Следват месеци и години с безсънни нощи докато се стигне до крайния резултат. „BioNTech » оповестява откритието на „Пфайзер“, ваксина с 95% ефективност, през ноември 2020 година. Само десет месеца след пламването на пандемията.

Зад тази дата, има 40 години последователен труд, на една скромна унгарска емигрантка, която никога не е спряла да вярва, че работи за благото на човечеството. Каталин Карико е предала своя характер и желязна воля на дъщеря си Сузана-Франция. Нейното момиче печели два златни олимпийски медала по гребане за втората им родина Съединените щати.

Каталин Карико е направила от собственика на „BioNTech » Д-р Угур Шахин милионер. Тя самата не получава комисионни от продажбите. Нейното единствено богатство са милионите спасени от пандемията хора.

Наградените с нобелови награди учени, открили спасителни лекарства, се броят на пръстите на една ръка. Ако унгарката, посветила живота си в търсенето на ваксини, получи престижната награда, тя ще може спокойно да продължи да работи за благото на всички.
Париж 28 март 2021г. Божидар Чеков

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 60 гласа.

Свързани новини