Отидете към основна версия

7 761 11

Медик с важно предупреждение за плодовете

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • ферментирали храни-
  • ферментация-
  • лекар

Д-р Римма Мойсенко посочи кои плодове не бива да ядем

Снимка: Shutterstock

Още от най-ранна детска възраст ни учат, че плодовете и зеленчуците са важни за организма ни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Ето защо без никакво съмнение посягаме към поредната ябълка или круша. Оказва се обаче, че има голяма заблуда в това отношение.

Римма Мойсенко, доктор по медицина, посочи кога плодовете могат да навредят на тялото, пише zdrave.to.

Един от случаите е консумацията на осезаемо сладки плодове, от които тялото получава твърде висока доза фруктоза. Голямо количество фруктоза може да причини метаболитни нарушения, отлагане на излишни мазнини.

Имайки предвид това, Римма Мойсенко съветва да не се ядат меки, твърде сочни, презрели плодове - те имат най-голямо съдържание на фруктоза.

„Няма значение за какъв вид плодове става дума: ако е прекалено мек и вече е тръгнал да презрява, значи този плод е лош“, отбеляза специалистът.

Мойсенко добавя, че такива плодове могат да причинят повишена ферментация в храносмилателната система. Освен това консумацията на някои плодове често причинява алергични реакции.

"Нежелателно е да прекалявате с екзотични плодове, тъй като именно те особено често провокират алергии. Дори добре познатите банани могат да активират алергична реакция", посочва диетологът.

Освен това плодовете могат да бъдат вредни в случаи на съществуващи стомашно-чревни разстройства. Според Мойсенко, при наличие на проблеми в работата на стомашно-чревния тракт, всеки плод, но особено цитрусовите плодове, може да причини влошаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.

Свързани новини