Отидете към основна версия

1 207 10

Победа над диабета! Жена произведе сама инсулин след трансплантация на стволови клетки ВИДЕО

  • медицина-
  • стволови клетки-
  • диабет-
  • инсулин

Вече мога да ям сладко и да не вземам лекарства, щастлива е 25-годишната китайка, пожелала анонимност

Снимка: YouTube

25-годишна жена с диабет тип 1 започна да произвежда собствен инсулин по-малко от три месеца след като получи трансплантация на препрограмирани стволови клетки. Тя е първият човек с болестта, лекуван с помощта на клетки, извлечени от собственото ѝ тяло, предаде nature.com.

“Сега мога да ям захар” каза жената, която живее в китайския град Тянжин. Измина повече от година от трансплантацията и с удоволствие ям всичко”. Жената поиска да остане анонимна, за да защити поверителността си.

Джеймс Шапиро, трансплантационен хирург и изследовател в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада, казва, че резултатите от операцията са зашеметяващи. “Те напълно обърнаха диабета при пациента, който се нуждаеше от значителни количества инсулин преди това.”

Проучването, публикувано в Cell, следва резултатите от отделна група в Шанхай, Китай, откъдето съобщиха през април, че успешно са трансплантирали произвеждащи инсулин "островчета" в черния дроб на 59-годишен мъж с диабет тип 2 . Островчетата също са получени от препрограмирани стволови клетки, взети от собственото тяло на мъжа и оттогава той е спрял да приема инсулин.

Тези проучвания са сред ред малкото пионерски изследвания на използване на стволови клетки за лечение на диабет, който засяга близо половин милиард души по света. Повечето от тях имат диабет тип 2, при който тялото не произвежда достатъчно инсулин или способността му да използва хормона намалява. При диабет тип 1 имунната система атакува островните клетки в панкреаса.

Трансплантациите на островчета могат да лекуват болестта, но няма достатъчно донори, за да отговорят на нарастващото търсене, и реципиентите трябва да използват лекарства за потискане на имунната система, за да попречат на тялото да отхвърли донорската тъкан.

Стволовите клетки могат да се използват за отглеждане на всякаква тъкан в тялото и могат да бъдат култивирани за неопределено време в лаборатория, което означава, че потенциално предлагат неограничен източник на панкреатична тъкан. Използвайки тъкан, направена от собствени клетки на човек, изследователите също се надяват да избегнат нуждата от имуносупресори.

В първото по рода си изпитване Дън Хонгкуи, клетъчен биолог от Пекинския университет, и колегите му извлякоха клетки от трима души с диабет тип 1 и ги върнаха в плурипотентно състояние, от което можеха да бъдат формовани във всеки тип клетка в тялото. Тази техника за препрограмиране е разработена за първи път от Шиня Яманака в университета в Киото в Япония преди почти две десетилетия. Но Дън и колегите му модифицират техниката: вместо да въведат протеини, които задействат генната експресия, както направи Яманака, те изложиха клетките на малки молекули. Това предлага повече контрол върху процеса.

След това изследователите са използвали химически индуцираните плурипотентни стволови (iPS) клетки, за да генерират 3D клъстери от островчета. Те тестваха безопасността и ефикасността на клетките при мишки и нечовекоподобни примати.

През юни 2023 г. при операция, продължила по-малко от половин час, те инжектираха еквивалента на приблизително 1,5 милиона островчета в коремните мускули на жената — нова позиция за трансплантации на островчета. Повечето трансплантирани островчета се инжектират в черния дроб, където клетките не могат да бъдат наблюдавани. Но като ги поставят в корема, изследователите могат да наблюдават клетките с помощта на ядрено-магнитен резонанс и евентуално да ги отстранят, ако е необходимо.

Два месеца и половина по-късно жената произвежда достатъчно инсулин, за да живее, без да се нуждае от допълване, и поддържа това ниво на производство повече от година. По това време жената е спряла да изпитва опасните пикове и спадове в нивата на кръвната захар, които остават в рамките на целевия диапазон за повече от 98% от деня. “Това е забележително” казва Дайсуке Ябе, изследовател на диабета в университета в Киото. “Ако това е приложимо за други пациенти, ще бъде прекрасно.”

Резултатите са интригуващи, но те трябва да бъдат възпроизведени при повече хора, казва Джей Скайлър, ендокринолог от Университета на Маями, Флорида, който изучава диабет тип 1. Скайлър също така иска да види, че клетките на жената продължават да произвеждат инсулин до пет години, преди да я считат за „излекувана“.

Дън казва, че резултатите за другите двама участници са “също много положителни” и ще достигнат едногодишната граница през ноември, след което той се надява да разшири изпитването до още 10 или 20 пациенти.

Тъй като жената вече е получавала имуносупресори за предишна чернодробна трансплантация, изследователите не са могли да преценят дали iPS клетките намаляват риска от отхвърляне на присадката.

Дори ако тялото не отхвърли трансплантата, защото не смята клетките за „чужди“, при хора с диабет тип 1, тъй като те имат автоимунно заболяване, все още съществува риск тялото да може да атакува островите. Денг казва, че не са видели това при жената поради имуносупресорите, но се опитват да разработят клетки, които могат да избегнат този автоимунен отговор.

Трансплантациите, използващи собствените клетки на реципиента, имат предимства, но процедурите са трудни за мащабиране и комерсиализиране, казват изследователите. Няколко групи са започнали изпитания на островни клетки, създадени с помощта на донорски стволови клетки.

През юни бяха докладвани предварителни резултати от едно изпитване, ръководено от Vertex Pharmaceuticals в Бостън, Масачузетс. Дузина участници с диабет тип 1 получиха островчета от дарени ембрионални стволови клетки, които бяха инжектирани в черния дроб. Всички те са лекувани с имуносупресори. Три месеца след трансплантацията, всички участници започнаха да произвеждат инсулин, когато в кръвта им присъстваше глюкоза. Някои бяха станали независими от инсулина.

Миналата година Vertex стартира друго изпитване, при което островните клетки, получени от дарени стволови клетки, бяха поставени в устройство, предназначено да ги предпазва от атаки на имунната система. Трансплантирано е на човек с диабет тип 1, който не е получавал имуносупресори. “Този процес продължава,” казва Шапиро, който участва в проучването, което има за цел да включи 17 души.

Ябе също е на път да започне опит с използване на островни клетки, произведени с помощта на донорни iPS клетки. Той планира да разработи листове от островчета и да ги постави хирургически в коремната тъкан на трима души с диабет тип 1, които ще получат имуносупресори. Първият участник трябва да получи своята трансплантация в началото на следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини