26 Септември, 2024 08:28 1 068 8

Малините и смокините предпазват от рак? Проверка на фактите

  • хранене-
  • здраве-
  • рак-
  • малини-
  • смокиня-
  • плодове

В социалните мрежи се твърди, че консумацията на малини и смокини може да предотврати раковите заболявания. Така ли е наистина?

Малините и смокините предпазват от рак? Проверка на фактите - 1
Снимка: Shutterstock

Един на всеки пет души се разболява от рак поне веднъж в живота си. Въпреки че има много терапии и лечения, милиони хора все още умират от заболяването. Според Световната здравна организация (СЗО) само през 2022 година от рак са починали близо 10 милиона души. Не спират да се разпространяват и твърдения, че можете да се предпазите от раковите заболявания, ако ядете определени храни. Екипът за проверка на фактите на ДВ разгледа едно особено популярно такова твърдение.

Твърдение: Потребител в Туитър казва, че можете да се предпазите от рак като ядете малини и смокини. Споделя се и видео по темата, което е гледано над три милиона пъти.

Проверка на фактите: Невярно.

Във видеоклипа американският автор и нутриционист Патрик Куилин твърди, че черните малини са "истински лек" и предотвратяват рака. Клипът е част от документална поредица, която се казва "Истината за рака - глобално разследване". Освен всичко друго, в поредицата са представени "натурални лекове" за рака, а фармацевтичните компании са критикувани и обвинени в ламтене за пари. В откъса, разпространяван в социалните мрежи, Куилин твърди, че конкретно черните малини са богати на антоцианини и антиоксиданти, които гарантират, че раковите клетки ще се самоунищожат.

Убиват ли черните малини раковите клетки?

"В плодовете, зеленчуците и салатите има много различни вторични растителни вещества, които са полезни", обяснява Юта Хюбнер, професор по онкология в университета в Йена. Въпреки това е крайно погрешно да се твърди, че отделни храни могат категорично да предотвратят рак. Липсват обаче научни изследвания върху хора.

Проучванията, които се провеждат само в лаборатория и при които например могат да се използват определени изкуствени концентрации на съставките, както и проучванията върху животни показват, че малините имат антиоксидантни и противовъзпалителни. Тези проучвания обаче не могат да бъдат съотнесени просто така към човешкото тяло, казва Хюбнер. "Имаме различен метаболизъм и различна отделителна система", обяснява тя. Първо трябва да се намери конкретна, поносима доза от отделните активни съставки. Освен това е много трудно да се проведат такива изследвания върху хора, тъй като те трябва да продължат десет до двадесет години, през които хората няма как да ядат само определен вид плодове. И точно в това е проблемът: при проучване, продължаващо няколко години, хората ще ядат и други храни - в такъв случай няма да е възможно да се направи ясен анализ дали консумацията на малини или на други храни оказва влияние върху развитието на рак."

Смокини срещу рак?

В същото видео Куилин говори и за чудотворния ефект на смокините срещу рака. Прегледът на общо 27 проучвания показва, че смокините имат потенциал поне да предотвратяват ракови заболявания или да се използват в терапията на рак. Въпреки това тук има същото предизвикателство, както при черните малини, когато става въпрос за проучвания върху хора.

Според лабораторно проучване от 2021 латексът от смокини може да потисне рака на гърдата например - но и тук липсват проучвания върху хора. "Няма храни, които категорично да предпазват от рак", казва пред ДВ Максин Ленза, здравен мениджър в Центъра за изследване на рака във Великобритания. Цялостната диета е много по-важна от отделните храни или съставки.

Възможно е да се намали рискът от рак

Германската организация за помощ за борба с рака препоръчва например съветите на Германското дружество по хранене: според него здравословната диета включва три четвърти продукти от растителен произход и една четвърт продукти от животински произход.

"Други стъпки, които хората могат да предприемат, за да се намали рискът от рак, са: да не пушат, да пият по-малко алкохол и да се предпазват от слънцето", казва Ленза. Хюбнер добавя, че спортът и физическата активност могат да предотвратят рака, но е важно да се подчертае: "Невъзможно е да се предотврати ракът напълно. Можете само да се опитате да намалите рискът, но в действителност не можете да го избегнете напълно."

А кой е доктор Куилин?

Обърнахме по-специално внимание и на Патрик Куилин, който разпространява твърденията от видеото. В клипа го наричат "доктор", но нашето проучване показа, че той не е лекар, а е учил нутриционистика и има докторантура по философия. Така че "доктор" Куилин няма медицинско образование и опит и никога не е изследвал причинителите на рака.

От години Куилин редовно публикува съвети за хранене, свързани с рака, в профилите си в социалните мрежи, които се следват от няколко хиляди души. От 90-те години на миналия век той е публикувал и множество книги по темата. Патрик Куилин не отговори на нашето запитване относно твърдението му, че ракът може да бъде предотвратен чрез консумация на определени храни.

Автор: Катрин Весоловски


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сечко

    5 0 Отговор
    … американският автор и нутриционист Патрик Куилин… - диетолог

    … учил нутриционистика… - диетология

    Що за думи?

    Не ви работи преводача бе хора. Нямате и свестни редактори
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Триете ,триете истината,защото не изнася на мафията с бели престилки източващи Здравна каса и Другите здравни каси по света!Ракът не е болест и никой не знае какво е,но се мъчите да ни убедите ,че е болест и ,че я лекувате с химио,имуно и лъче-процедури!
  • 6 Кую

    0 1 Отговор
    Всеки, лекуван от рак умира.
  • 7 Идън

    0 0 Отговор
    Черната малина е къпина- blackberry, но на снимката е малина-raspberry. Да се приписват чудодейни свойства е нелепо- здравето зависи от много фактори преди храната- наследственост- негативни емоции- начин на живот- стимул за живот- физическа и умствена дейност и мн. др.
  • 8 Идън

    0 0 Отговор
    Белият сок от смокинята наистина помага за премахване на брадавици по кожата - но той не е латекс и се упоребява само външно за намазване точно на мястото- не и извън него.Ако попадне на здрава кожа има многократното действие на копривата с появата на мехурчета- болка както при нея.Веднага трябва да се отмие с много вода - а после с оцет. Той премахва възпалението и облекчава болката.Плодовете и листата имат много полезни свойства- но на всеки човек действат по различен начин- защото и всеки човек е различен.Ето това трябва да се има превид при подобни твърдения.