12 Септември, 2024 15:32 1 322 8

Нисковъглехидратните диети може да предизвикат диабет

  • диета-
  • кето диета-
  • кето-
  • диабет-
  • болест-
  • заболяване-
  • нисковъглехидратна диета

Проучване показва, че хората, които дълго време са изключвали въглехидратите от диетата си, са по-податливи на развитие на диабет тип 2

Нисковъглехидратните диети може да предизвикат диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Популярните диети, които са свръхфокусирани върху ограничаването на въглехидратите, като кето диетата, може да причинят повече вреда, отколкото полза в дългосрочен план.

Придържането към хранителен план с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне на някои с диабет да управляват теглото и нивата на кръвната си захар, но ново проучване от Австралия поставя под въпрос дългосрочната ефективност и безопасност на този подход за тези без диабет.

Ако рафинираните захари и нишестета не се заменят с правилните храни, 17-годишният анализ показва, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати всъщност може да увеличи риска от диабет тип 2.

„Здравословната диета е крайъгълен камък за превенцията и управлението на диабет тип 2," пишат изследователи от университета Монаш и университета RMIT, които ръководят проучването. „Въпреки това, типът диета, препоръчана за превенция, може да се различава от диетата, препоръчана за лечение на диабет тип 2.“

За да проучи тази възможност, екипът от изследователи прегледа здравните данни на близо 40 000 жители на Мелбърн, които са били вербувани между 1990 и 1994 г. Социално-икономическата, здравна и хранителна информация на групата е събрана в началото на изпитването и отново при проследяване, някъде между 1995 и 1998 г. и между 2003 и 2007 г.

Всеки участник получи резултат с ниско съдържание на въглехидрати, който не се основава на абсолютното количество въглехидрати, които докладват, че ядат редовно, а на относителното количество въглехидрати, които приемат, в сравнение с мазнините и протеините.

Тези, които са попаднали в първите 20 процента, са получили около 38 процента от енергията си от въглехидрати.

Междувременно тези, които са попаднали в долните 20 процента, получават около 55 процента от енергията си от въглехидрати.

В крайна сметка, хората от първата група, която е изключила най-много въглехидрати, е била с 20 процента по-вероятно да развият диабет тип 2 в хода на проучването, отколкото тези, които са изключили най-малко въглехидрати. Нещо повече, по-голямата част от този риск се обяснява с висок ИТМ (индекс на телесната маса).

Констатациите предполагат, че диета с ниско съдържание на въглехидрати може да доведе до наддаване на тегло в дългосрочен план, вероятно увеличавайки риска от развитие на метаболитно заболяване.

Това може да се дължи "главно на високото съдържание на мазнини в диетата (особено ненаситени мазнини)," заключават изследователите в Австралия.

Тези, които съобщават, че ядат най-малко въглехидрати в проучването, са склонни да консумират по-малко фибри и да ядат повече протеини и мазнини от тези, които ядат най-много въглехидрати. Това предполага, че фокусирането само върху въглехидратите не е достатъчно. "Други диетични продукти също трябва да се имат предвид," екипът спори.

Тяхното проучване се присъединява към няколко други, които наскоро поставиха под въпрос целесъобразността на кето диета, която насърчава модел на хранене с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Например, анализ, публикуван по-рано тази година, установи тревожна връзка между кето диетата и по-високия риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и синдром на раздразнените черва.

Строги доказателства сочат, че добре балансираната диета е един от най-добрите начини за предотвратяване на метаболитни заболявания – а това означава да се уверите, че диетата е, добре, балансирана.

Премахването от диетата на рафинирани захари и нишестета е добре, но ако тези въглехидрати се заменят с наситени мазнини, тези нови открития предполагат, че това може да създаде съвсем друг проблем.

Проучването е публикувано в Diabetes & Метаболитен синдром: Клинични изследвания & Отзиви.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    6 0 Отговор
    Откриха топлата вода
  • 2 Дам

    10 0 Отговор
    Ако имате достатъчно движение каквото и да ядете няма да ви се отрази, ако по цял ден седите и не тренирате нищо и една шепа ориз да ядете пак ще ви се лепне.
  • 3 Всяка "препоръчана диета" е опасна

    1 0 Отговор
    Първо трябва да се направят куп медицински изследвания и след това диета спрямо състоянието на организма. И пак периодични изследвания. Кой обикновен работещ има парите и времето. Тя фризьорката Минка виж как отслабнала, що и аз да не мога. Минка си изтощила организма, после като види зор и почва да си хапва и айде станала тройна. Не си играйте с "познанията" на самодейци и самозванци.

    Коментиран от #5

  • 4 Мунчо

    0 0 Отговор
    Страшни тъпотии, чак не ми се вярва че това е изследването, по скоро сме се изгубили в превода
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не съм го изследвял изцяло!.....

    1 0 Отговор
    Не съм го изследвял изцяло!..... Но често се случва след парче шоколад Кръвната захар да Пада!
  • 7 Леля Гошо

    0 0 Отговор
    Добре де, и какво да ядем ако искаме да отслабнем? Брашно от хлебарки?

    Коментиран от #8

  • 8 Каквото ти се яде

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Леля Гошо":

    Организмът ти подсказва от какво имаш нужда. Само че по малко.