Last news in Fakti

Украйна призовава съюзниците си да премахнат ограниченията за ползване на западни оръжия срещу Русия

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от разрешение от четири държави, за да използва оръжия с голям обсег срещу военни цели в Русия

Sep 8, 2024 14:25 55

Украйна призовава съюзниците си да премахнат ограниченията за ползване на западни оръжия срещу Русия - 1

Украинският външен министър Андрий Сибига призова съюзниците на Украйна да премахнат ограниченията за използването на западни оръжия срещу военни цели в Русия, предаде Укринформ, като се позова на изявление в "X", цитирано от БТА.

Той се позова на член 51 от Хартата на ООН, където се посочва, че страна, която се защитава от агресия, не може да бъде ограничена в отбраната си.

„Международното право позволява на Украйна да поразява военни цели на руска територия. Позволете на Украйна да отвръща на ударите и да спасява животи“, написа министърът.

По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че Украйна се нуждае от разрешение от четири държави, за да използва оръжия с голям обсег срещу военни цели в Русия – САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Бившият министър на отбраната на Великобритания Грант Шапс призова настоящия лидер на британското правителство Риши Сунак да премахне ограниченията за Украйна за използването на ракети "Storm Shadow" на руска територия.