Отидете към основна версия

20 669 2

Land Rover Discovery

  • land rover-
  • land rover discovery-
  • discovery

По родните ни пътища все по-често започват да се забелязват автомобили с висока проходимост. Те отдавна присъстват като сегмент на нашенския пазар за употребявани автомобили, но напоследък търсенето им се увеличи неколкократно. Въпреки че автомобилите от тази категория държат сравнително висока цена, те са желано превозно средство за мнозина българи. Факторите, определящи търсенето са няколко, като основните са изключителната надеждност на подобни четириколесни, доста поразбитите ни пътища, и не на последно място модно течение, превърнало всъдеходите в хит на нашенския и световния пазар. Сега ще разгледаме предимствата и недостатъците на един “джип”, който се смята за “класика в жанра”. Возилото с висока проходимост е с марка Land Rover Discovery и заема нишата между обикновения Defender и луксозния Range Rover. Инженерите от Острова доста са се постарали да придадат привлекателен облик на творението си, но въпреки усилията Discovery няма да впечатли хората, разглеждащи превозното средство като начин за изграждане на имидж. Всъдеходът ще допадне на онези, които имат намерение да го използват извън асфалтовите пътища. Проходимостта му е отлична, а за надеждността му говори фактът, че именно с такива всъдеходи се провежда легендарното рали “Camel Trophy”. “Откритието” (от англ. Discovery - откритие) обаче също има недостатъци, които следва да се вземат предвид преди евентуалната покупка.

Каросерия

Discovery се появява на пазара през 1989 година и прави впечатление с т. нар. изсечени форми. През девет годишния си живот автомобилът е модернизиран само веднъж - през 1994-та, като разликите по екстериора не са съществени. Промененият всъдеход може да се познае по увеличения размер на предните светлини и надписа Land Rover на предния капак. Иначе каросерията на “Откритието” е алуминиева, като има и стоманени детайли. Независимо от всеобщото мнение за дълговечност на подобни материали, при по-старите екземпляри се забелязва ръжда на местата, където контактуват алуминия и стоманата. Това е т. нар. електрохимична корозия. Тя се открива в задната част на каросерията и по-точно в долния заден панел, както и в петата врата и най-вече в местата около пантите. Корозията не е толкова съществена, но ако е в повече, ремонтът ще Ви излезе доста скъпо заради изискващите се специални технологии. Едва кварталният тенекиджия ще може да отстрани ръждата. Това се отнася и за ремонтните работи, възникващи след евентуален удар. Отстраняването на деформациите трябва да се извърши единствено в специализиран сервиз.

Разликите в салона, преди и след модернизацията са повече, отколкото по външния вид. Арматурното табло на по-ранните екземпляри изглежда доста ефектно, но е неинформативно и неудобно за навигация. Цифрите на скоростомера са много дребни, а оборотомерът е с малък размер и е разположен доста встрани от погледа на водача. След 1994 година арматурата придобива съвсем различни черти. Тя е значително по-стандартна, а информативността на приборите нараства. Като цяло салонът е много здрав и видите ли скъсана тапицерия или други проблеми по интериора, това веднага трябва да Ви подскаже за зверсака експлоатация или голяма немърливост от страна на предишния собственик.

Двигатели

Агрегатите, монтирани на Discovery, са много, като спокойно може да се каже, че всички, с изключение на един, са добри. При първите “джипове” се среща основно 3.5-литровият V-образен осмак, който е карбураторен и е с мощност 113 к.с. След въвеждането на инжекцион мощността нараства до 166 “коня”. Тези мотори са надеждни, скъпи за поддръжка и се характеризират най-вече с висок разход на гориво. През 1994 година под капака на Discovery се появява нов V8 с обем 3.9 литра и мощност 182 к.с. Това е най-напомпаният двигател, но той както първите два е сложен и скъп за поддръжка и експлоатация. Съществува и един малък бензинов мотор с мощност 134 “коня” и работен обем два литра. Той обаче е крайно непрепоръчителен, заради честите дефекти и липсата на еластичност и динамика. Най-популярен от богата гама двигатели е 2.5-литровият турбо дизел, притежаващ 113 к.с. Истинските ценители на Discovery, признават настоящия всъдеход само и единствено с този агрегат. Дизеловият двигател е изключително надежден, много икономичен и сравнително евтин за поддръжка. Средният разход в градски условия е 8.6 литра на 100 километра. При двигателите с индекс V8 проблемите идват от електриката и инжекционната система. Не е рядкост и окисляването на електрония блок.

Скоростните кутии с които се оборудва “Откритието” са две: петстепенна механична трансмисия и четиристепенен автомат. И двете се харектеризират с надеждност, но според специалистите препоръчителна за такъв тип возила е механиката. Преди модернизацията задна предавка се включва като се придвижи лоста към водача и напред - т.е. веднага след първа. Това създава главоболия на доста от по-неопитните водачи. След 1994-та задна скорост се включва в крайно дясно положение на лоста и след това движение напред или до пета. Новият начин не предполага обърквания, но е по-неудобен за специалистите. Единственият недостатък по отношение на механичните скоростни кутии е дефектирането на демпфера на съединителя. Отстраняването на този проблем изисква доста работа, но самият детайл въобще не е скъп.

Окачването има само две слаби места. Шенкелите на предния мост трябва да са добре смазани и то със специална грес, препоръчвана от компанията-производител. Това, както и внимателното шофиране, може да предотврати много скъп ремонт. В задното окачване трябва да се обръща внимание на шарнирите. Когато са износени, започва да се чува силно тракане. Замяната на гумените втулки и амортисьорите между 90 000 и 120 000 км отлага износването на по-големи и скъпи детайли.

Цена

След появата през 1998 година на новото поколение Discovery, цените на всъдеходите от първата серия спаднаха значително. Въпреки това те остават доста високи, но ниското обезценяване на модела превръща всъдехода в добра инвестиция. Сервизирането му безспорно е по-скъпо от това на лек автомобил и затова най-препоръчителен е дизеловият вариант. Предлагането и търсенето на Land Rover Discovery на пазара second hand не е голямо, но се намират доста добри екземпляри, с които ако след време решите да се разделите, непременно ще се намери друг почитател на усещанията познати ни като off road.

Димитър Димитров
avtomitak@avto.bg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини