Last news in Fakti

28 Април, 2024 13:15 14 183 51

Напук на електрификацията Volvo представи огромен камион със супер мощен дизелов двигател (ВИДЕО)

  • volvo-
  • камион-
  • дизелов двигател
Напук на електрификацията Volvo представи огромен камион със супер мощен дизелов двигател (ВИДЕО) - 1

Въпреки непрекъснатите изтъквания за това, как марката прави уникални електрически камиони, шведският автомобилен производител явно остава пламенен поддръжник на технологията на двигателите с вътрешно горене. В номенклатурната линия на силовите агрегати за конфигурацията на главните влекачи FH16 се появи нов супермощен дизелов двигател, обозначен с индекса D17.

Новостта стана известна от презентация, състояла се на базата на "домашния" кампус на Volvo в Гьотеборг, където на журналистите беше показан изцяло нов основен влекач FH 16 с гореспоменатия дизелов двигател D17. Любопитното е, че D17 е най-големият и най-мощен дизелов двигател, монтиран някога на камион Volvo. Произведен е в три варианта на мощност - 600, 700 и 780 к.с.

В сравнение с дизеловата версия D16, която заменя, модерната технология на двигателя дава на водачите максимална производителност и, което е важно, подобрена икономия на гориво спрямо своя предшественик.

Volvo вижда двигателя D17 като чист вариант с ниски емисии и висока икономия на гориво за дизелови паркове, които в момента работят в Европа. Разработчиците уверяват, че новият двигател напълно отговаря на мисията си с нулеви емисии.

Такъв задвижващ агрегат трябваше да бъде разработен в отговор на новите разпоредби относно увеличената дължина и тегло на камионите от клас 8, които влязоха в сила в цяла Швеция на 1 декември 2023 година. Сега е разрешено използването на комбинирани ремаркета с обща дължина 34.5 метра и общо тегло до 100 тона (93 тона).

Шведското правителство се съгласи с учените, които доказаха, че използването на по-дълги и по-тежки пътни влакове ще намали консумацията на енергия с до 30% за отделните превозни средства и с 4-6% като цяло. Тези цифри са валидни за BEV, водородни горивни клетки, биогорива и дизелови двигатели.

Шест влекача, теглещи шест единични ремаркета, всяко с обща дължина от 16.5 метра, могат да бъдат заменени от три FH16 780, всяко от които тегли две ремаркета с обща дължина от 34 метра, което води до 27% намаление на емисиите на CO2.

Такива комбинирани влекачи с ремаркета обаче са разрешени само на около 5900 километра от най-добрите и модерни пътища от 100 000 километра пътна мрежа на Швеция. Всичко обаче върви към посока, че скоро ще има повече такива зони.

Новият двигател ще улесни работата на транспорта с такъв товар. Както посочи директорът по екология и иновации на Volvo Group Ларс Мартесон, двигателят е оборудван с един ефективен турбокомпресор. За допълнително оптимизиране на процеса на горене на D17, разработчиците разчитат на изключително успешния и патентован дизайн на вълнообразното бутало на Volvo.

Резултатът е по-чист двигател, който всъщност осигурява повече мощност и по-малко емисии от двигателя D16, който замества. Двигателят D17 е сертифициран да работи с биодизел при всички мощности. Новата система за впръскване осигурява оптимална икономия на гориво, а повишеното максимално налягане в цилиндрите осигурява висока изходна мощност.

„Спирачната“ мощност на двигателя D17 също е увеличена в целия диапазон на скоростта, каза Мартенсон. Това позволява бърза смяна на предавките и води до по-малко износване на спирачните накладки и дискове, като същевременно и до по-ефективно спускане.

Камионите с тази рекордна дължина са оборудвани с камери за обратно виждане StoneRidge MirrorEye. Системата включва екрани за задно виждане, монтирани на предните колони. Тези екрани могат да бъдат конфигурирани да показват различни ъгли и точки на наблюдение зад камиона.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    6 14 Отговор
    Ауууу , Голям Junk !
  • 2 Мн ясно

    42 5 Отговор
    Хората гледат да правят камиони. Истински камиони,които да вършат работа. Няма са лигавят с разни електрички. Е....аре са...може една електричка да напраят за Грета
  • 3 Сусу Манарата

    38 4 Отговор
    Ха!Ха!Ха!
    Привет на всички елетричкаджии!
  • 4 Така де

    21 2 Отговор
    Електричните стават само за къси разстояния. За дълъг път си трябва ДВГ. Нас всичкото отгоре 1/4 от замърсяването било от транспорта, а от тази1/4 половината било от автомобилите. И чиновниците решили автомобилите да премахнат! Т.е ще спасяват планетата, като прехвърлят замърсяването от автомобилите в индустрията.
  • 5 Гост

    14 7 Отговор
    А не е ли по-екологично, като влязат тировете на Турската граница, товарят ги на всеки час на една влакова композиция и електрическия локомотив ги стоварва в София или Пловдив и от там си продължават към складовете или към сръбската граница.

    Коментиран от #7

  • 6 Къпан пор

    24 1 Отговор
    Като няма търсене на електрически влекачи,ще произвеждат дизели.
  • 7 Логистика

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    По-глупава идея не бях чувал. Хората отдавна са измислили контейнерите за тази цел. Защо трябва да качваш във вагона и влекача и да го возиш и него? За тези часове може да превози десетки и стотици контейнери в зависимост от разстоянието, вместо да се вози.

    Коментиран от #9

  • 8 Фейстъп

    13 3 Отговор
    грета турн-турнбег не харесва това
    Няма ,,чесалка,, на дизел
  • 9 БайБоцимир

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Логистика":

    Интермодален транспорт му казват. Вместо да разбива пътищата и да замърсява, отива директно до границата - повечето камиони минават транзит. Да им вдигнат пътните такси и сами ще се натискат.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Местния Козар

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "БайБоцимир":

    Много разбираш от логистика, ама айде.....всеки има право на мнение......
  • 11 Логистика

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "БайБоцимир":

    Не можах да схвана мисълта как превозът на стока в контейнер, който е превозен с камион на 30 км до гарата във Франкфурт и е превозен до София с влак от който с друг камион бъде превозен до крайната точка примерно на 50 км ще разбие повече пътищата, отколкото ако първият камион беше натоварен заедно с контейнера и бъде свален в София за да закара контейнера до крайната точка?

    Така хем влака ще е повече натоварен хем камиона ще бездейства хем пътищата ще са разбити по абсолютно същия начин. Двата камиона през това време са могли да направят по 20-30 курса допълнително и да спестят емисиите от производството на 20-30 камиона, както и финансови средства за закупуването им. Не разбрах според твоята идея и шофьорите ли се возят на влака от Франкфурт до София или само камионите? Пътнически вагон линк закачат или си стоят в камионите? Бихте ли споделили с Гост малко повече информация как точно си представяте да се случи това с транспорта на цели камиони с помощта на железопътния транспорт?

    Коментиран от #13, #15, #20, #24, #29

  • 12 Факт

    4 2 Отговор
    По голямо тегло плюс по голяма дължина значи само едно по бавен превоз демек безсмислица никой няма да ти чака тоя тир.Времето е мъни.
  • 13 Факт

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Логистика":

    И кое пречи да качиш контейнер на товарен отворен вагон например или мисленето не ти е сила.

    Коментиран от #23

  • 14 Баце

    3 15 Отговор
    Не всеки който не вярва, че автомобилите замърсяват, му препоръчвам да подиша малко “чист” въздух от ауспуха. Само да се знае, че ДВГ замърсяват в пъти повече в реалния живот, от колкото статистиката показва. И това за новите, а старите и модифицираните ДВГ…
    Трябва да си наистина наивен, ако вярваш, че тези отровни газове не причиняват вреди на планетата.

    Коментиран от #18, #19, #21

  • 15 12"12

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Логистика":

    В момента в Австрия се предлагат три RoLa маршрута: Wörgl - Brenner. Вьоргъл - Тренто. Сом - Марибор
  • 16 Луканка търн офф

    11 2 Отговор
    Електричките, явно не доведоха до светлото бъдеще, а го одалечиха.
  • 17 Никси

    3 3 Отговор
    има клип в ю-туб с Денис Кадиров от Дискордия , първото електрическо Волво прицеп го подкара той дошло в България !!.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тревя

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Баце":

    Добре, аз ще дишам ауспуха, а ти през това време 50% кислород. Кислородът ти е жизненоважен, така че повече кислород, по-здравословен живот.
  • 20 Никси

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Логистика":

    е ти кво се правиш на ударен с мокър парцал , не си ли виждал влак който прекосява тунела под ламанша точно по този начин Франция-Англия , било то натоварени тирове , автобуси или леки автомобили , имат си спецялни вагони за тази работа , както е на фериботите , разликата че едното ходи по водата а другото по релсите , и човека точно това ти обяснява , от калотино до капитан андреево вместо тировете да чупят нашия неграмотно направен асвалт и половината откраднат , да се возят в такива влакове , особено се отнася и за гастърбайтерите когато се прибират за кочбайряма и турските тирове и автобуси !!!.

    Коментиран от #22, #31

  • 21 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Баце":

    Вредите, които съвременните ДВГ причиняват на планетата ВИ, са в пъти по-малко от същите, които причиняваТЕ с измислената ВИ зелена енергия от възобновяеми източници и първобитните технологии за добиването и съхранението и.
  • 22 Прав си,

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Никси":

    обаче!!! Влака не плаща винетки, няма кой да го дебне зад храстите за превишена скорост и разни такива каубойски благини : )

    Коментиран от #35

  • 23 Логистика

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    Точно това имам предвид. Защо трябва да качиш целия ТИР на влака, ако можеш да качиш само контейнера? Какъв е смисъла за 3070 км 20 км до гарата, 3000 км с влак и още 50 км от гарата до крайната дестинация, да пращаш цял ТИР заедно с шофьора, вместо само товарът? Някой да ми обясни логиката на този пример? Не ми давайте примери с частния Не ми давайте примери с частни случаи. Кой е този влак с 1000 вагона за тирове, който може да обслужи дневния трафик на Капитан Андреево?

    Коментиран от #26, #27

  • 24 БайБоцимир

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Логистика":

    Русе-Свиленград и Калотина-Свиленград, например. Товари влекач + ремарке. Не е някаква световна новост.
  • 25 преминаващ

    2 3 Отговор
    грета Тунберг ще си купи такъв да си джитка насам натам...
  • 26 БайБоцимир

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Логистика":

    Никой не говори за доставки от точка А до точка Б, а за транзит. Повечето турски камиони само пресичат страната - разбиват пътищата, замърсяват, затрудняват движението и създават предпоставки за ПТП. Освен това, дори за самите транспортни фирми би било изгодно да не амортизират камионите , ако разходите им са съпоставими.
  • 27 Факт

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Логистика":

    Гари има почти навсякъде от гарата не ти трябва тир а камиони може и електрически и микробуси които да разкарват стоките до крайните дестинации.В града до всеки магазин не разнасяш с тир.
  • 28 ПО АСФАЛТ РАЗСТОЯНИЕТО

    7 2 Отговор
    СТ ЗАГ. Г ОРЯХОВИЦА Е 130 КМ А ПО ЖП ТРАНСПОРТ Е 78 КМ разбирате за каква разлика говорим КОЛКОТО И МАЛКО ДА ГОРИ ОТЖП ТО НЯМА ПО ЕФЕКТИВНО.
  • 29 Дядя

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Логистика":

    Давам ти съществуваш пример-на влакова композиция се товари не контейнер а ремарке без влекач. По подробно-в конкретното предприятие стоката се товари от рампа на ремаркета качени на вагони с кари. Композицията пътува до чужда държава, където на разпределителната ги чакат влекачите, закачат се ремаркетата и отиват до крайната точка. Това е работеща в момента система.

    Коментиран от #32

  • 30 Име

    0 0 Отговор
    Къде ще го карат?
  • 31 явно и те ни

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Никси":

    го виждал тоя влак ! няма никакви вагони всеки си стои в камиона и пътуването трае 35/40мин … не се косете че хората много ама много отдавна са го мисли това вчесто да се мислите за много умни и че ще откиете топлата вода си намерете някаква работа или образователно четиво

    Коментиран от #36

  • 32 Логистика

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дядя":

    Да качиш само ремаркето, което на практика е изключително голям "контейнер с колела", вече звучи логично за разлика от това да товариш и влекача и шофьора на влака. Това има някакъв смисъл защото се спестява претоварването на стоката. Друго предимство е, че влакът няма тахограф и няма нужда да спира за задължителни почивки. В такъв случай за крайните разстояния могат да се ползват и евтини електрически влекачи с малък пробег.
  • 33 Камиони създадени

    1 0 Отговор
    С руска мисъл и технологии

    Коментиран от #34

  • 34 Хе хе хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Камиони създадени":

    Няма как иначе
  • 35 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Прав си,":

    даа, обаче този които го превозва влака , той си плаща и парите остават в Държавата , ф-ма Пимк имат и те собствен влак и те превозват много стоки и товари на други ф-ми , както и цистерни за горива и храниелни продукти , кой плаща според теб тогава ? този който вози или возещия за услугата ? !!!.
  • 36 Никси

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "явно и те ни":

    това е така , но влаковете са затворени а не открити тяхните там, и вагоните са като съчленен автобус , тоест не се виждат външно буферите на самите вагони , влиза камьона вътре на спецялна рампа за тази цел и докато не достигне предния автомобил , минава вътре вагон след вагон , и така се редят всичките превозни средства в него , а нашия влак Български на Пимк е с отделни вагони и всяко полу ремарке е вътре в него в самия вагон и може би се товарят с спецялен кран , откачват ги от лафето и ги товарят !!!.

    Коментиран от #37

  • 37 Дори

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Никси":

    преди време на ПИМК влаковете бяха около 12….
    Има и нов тип вагони-платформи, които се товарят само с полуремаркето-странично! Влекача откача полуремаркето под ъгъл до вагона, вагона си има собсвтена хидравлична платформа и си “придърпва” ремаркето….

    Коментиран от #38

  • 38 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Дори":

    разбирасе , навремето когато се е играло Армейското занятие в стара планина , военната техника се е товарила на такива подобни тип вагони на ешалони , танкове , гаубици , бтр-и , мтлб-та , тогава за ЩИТ-82 , ти незнам дали го знаеш но аз го помня това занятие !!!.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бах мама му..

    0 2 Отговор
    Такива камиони блъскат по земни пътища и прекосяват реки без мостове в Австралия .

    Коментиран от #51

  • 51 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бах мама му..":

    баш такива не , а повечето са Американски камьони с торпедото отпред и двигателя под него пред кабината а не под кабината МАК И ПЕТЕРБИЛД , а не Волва и Сканий в Австралия , такива ще срешнеш композций в Норвегия и Швеция по скандинавия !!!.