Отидете към основна версия

6 Януари, 2016 10:52, обновена 6 Януари, 2016 10:52 384 452 43

Какво означават символите, светещи на арматурното табло?

  • autocredit-
  • арматурно табло-
  • светлини

Иконките на таблото не са нещо ново, но посланията, скрити зад тях, могат да носят все по-различна информация. Списъкът, който сме ви приготвили, съдържа най-често срещаните при масовите модерни автомобили предупредителни символи. Не всички от тях са универсални, затова обърнете внимание на книжката с инструкции за вашия конкретен модел.

Не се паникьосвайте! Голяма част от предупредителните светещи символи показват, че има някакъв проблем с автомобила, но не носят конкретна информация. В такива случаи се нуждаете от компютърна диагностика, чрез която да прочетете паметта на автомобила, където със сигурност е записан проблемът.

Ключът е в цвета. Символ, светещ в червено, индикира потенциален сериозен проблем. Може да ви напомня и за нещо важно. Жълта/оранжева светлинка означава, че нещо трябва да бъде сервизирано скоро. Ако символът свети, трябва да обърнете внимание в най-кратки срокове. Зелен или син знак са информационни, индикиращи, че дадена система работи.

Уреди за безопасност:

Въздушна възглавница. Ако този предупредителен символ продължи да свети след запалване на двигателя, значи някъде по инсталацията на въздушните възглавници има проблем. За установяването му е необходима компютърна диагностика.

Ключ. Ако този символ светне, това означава, че запалването на автомобила е забранено и трябва да бъде осигурен ключ с точния транспондер. Ако символът примигва, когато двигателят работи, това издава проблем с батериите на ключа или транспондера.

Температура на скоростната кутия/грешка при превключването на предавки на автоматичната трансмисия.Два възможни проблема – скоростите работят на по-висока от оптималната температура или маслото в тях е намаляло или прегряло.

Волан. Проблем със сервоусилвателя на волана. Ниско ниво на хидравлична течност или електрически проблем при електроусилвателите.

Активирана ръчна/паркинг спирачка

ABS-символ. Проблем с антиблокиращата система на спирачките. Когато този символ свети, системата не работи. Ще се нуждаете от компютърна диагностика за разрешаване на проблема.

Предупреждение за износени спирачни накладки.

TPMS. Абривиатура, която в превод означава „система, следяща налягането в гумите“. Възможни проблеми – наистина различно ниво на налягането или проблем с датчика на колелото.

Check Engine символ. Предупреждава за проблеми с компютъра, управляващ двигателя. Задължителна е връзка с кабел и софтуер за марката/модела автомобил за диагностициране.

Проблем с ламбда сондата/сондите. Необходима е компютърна диагностика.

Проблем с каталитичното устройство (катализатора).

Подсещане за употреба на обезопасителен колан. Уреди и аксесоари в режим на употреба или в режим на готовност:

Темпомат/Автопилот. Индикира, че системата за автоматично поддържане на скороста е в готовност за работа.

Паркинг асистент в режим на готовност.

Пуснати габарити.

Пуснати дълги светлини.

Пуснати халогенни светлини отпред.

Пусната допълнителна светлина за мъгла отзад.

Пуснат ляв/десен мигач или аварийни светлини.

Отворена врата

Досещате се какво е посланието тук. Някоя от вратите (може и тази на багажника или дори предният капак) е отворена. Ако автомобилът бъде оставен така, най-вероятно акумулаторът ще се изтощи заради постоянното светене на плафоните.

Този символ подсеща, че нивото на стъклопочистващата течност е ниско.

Една от най-неприятните светлини на таблото, подсказваща, че горивото в резервоара намалява.

Индикатор, подсещащ, че външната температура е под +3 градуса и има възможност за поледици.

ESP/система за контрол на сцеплението. Присветва, когато автомобилът загуби сцепление за момент. Свети постоянно, когато системата е изключена.

Подгревна свещ (само при дизели). При дизеловите двигатели този символ показва, че подгревните свещи загряват горивната смес преди стартирането на двигателя. Не бива да палите, преди лампата да е изгаснала.

DPF (само при дизели). Предупреждава, че филтърът за твърди частици на изпускателната система е затлачен и е необходимо сервизиране.

Източник: autocredit.bg

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини

  • Какво означават индексите на гумите?

    Най-общо автомобилните гуми се разделят на три вида - летни - обозначени със стилизирано слънце, зимни - обозначени със снежинка и всесезонни - най-че ...
    07.01.2016
    86 718
    60