Отидете към основна версия

12 239 22

Кой е направил първия кросоувър в света?

  • кросоувъри-
  • история

Един въпрос с минимум седем отговора. Ако често се питате кое е първо - яйцето или кокошката, то сега ви предлагаме още един подобен въпрос, този път свързан с автомобилите и по-конкретно с така модерните напоследък кросоувъри. Кой е първият кросоувър в света. Отговорите са много, защото определението кросоувър е доста разтегливо. Ние ви предлага седем от тях, а ако имате различен, то не се колебайте да го споделите в коментарите по-долу. Ето и нашето виждане по темата.

ГАЗ М72Ако сметнем за правилно определението, че кросоувър е автомобил с повишена проходимост, 4х4 система и самоносеща каросерия, то спокойно може да се счита, че първият кросоувър в света е именно тази Победа. Гледайки колата в профил, то можем да предположим, че това е и първото всъдеходно купе - много години преди появата на BMW X6. Иначе ГАЗ М72 се произвежда от 1955 до 1958 година, а ходовата част и трансмисията са заимствани от ГАЗ-69. Двигателят е 2.1-литров с мощност 55 коня. За периода на производство руснаците са направили 4 677 екземпляра.

Willys-Overland JeepsterДнес, на всички ни е известно, че т.нар. кросоувъри невинаги са оборудвани с 4х4 система. В много от случаите те са автомобили с по-висок клиренс и лека, всъдеходна визия. Именно такъв е Willys-Overland Jeepster, но задвижването идва само от задните колела. Jeepster се произвежда от 1948 до 1950 година в Охайо, но така и не се превръща в хит на пазара. Може би защото просто е изпреварил времето си.

Matra-Simca RanchoМнозина са на мнение, че определението кросоувър е измислено в Европа и към него задвижването не играе никаква роля. Важен е външният вид и предназначението, а то, според мнозина, е за хора с активен начин на живот. Точно такава кола е Matra-Simca Rancho, рекламата на която е свързана с активните почивки на младите хора. Автомобилът се появява на бял свят през 1977 година и веднага привлича вниманието със своята външност, която е вдъхновена от всъдеходите. Иначе Rancho е близък по технология със Simca 1100 - предно предаване и скромен четирицилиндров двигател.

Lada 4х4Когато във Франция започва производството на Rancho, в СССР вече се произвежда легендарната Lada Niva, която впоследствие е преименувана на Lada 4x4. Според мнозина именно Niva заслужава званието "Първият кросоувър в света", защото разполага със самоносеща каросерия, 4х4 система, а визуалната прилика с всъдеходите не е толкова голяма. Този автомобил е един от тоталните хитове в Русия, но се продава с успех и на други пазари вече 40 години.

Jeep WagoneerТази кола е първата, която официално получава обозначението Sport Utility Vehicle (или SUV). Всъдеходните качества на модела съвсем не са отлични, но въпреки това колата се ползва с доста добър успех. Произвежда се без значителни изменения от 1963 до 1991 година, а днес се смята за първообраз на луксозните возила с повишена проходимост - такива като Range Rover, Х-овете на BMW и GL-ите на Mercedes-Benz. През 2018 година се очаква излизането на новото поколение Wagoneer, което ще се позиционира едно стъпало над сегашния флагман компании на Jeep - Grand Cherokee.

AMC EagleАвтомобилът е еднакво комфортен, както на асфалт, така и в леки пресечени местности, разполага със самоносеща каросерия и с пълноприводна трансмисия, която си върши работата повече от прилично. Предпоследният претендент за званието "Първият кросоувър в света" - американският AMC Eagle се прави във варианти хечбек, купе, седан, комби... и даже кабриолет (здравейте Nissan Murano CrossCabriolet и Range Rover Evoque Convertible). Животът на този автомобил започва през 1979 година, а краят му е през 1987-а. Въпреки първоначалния интерес към модела, продажбите са под очакванията и не успяват да спасят марката от банкрут.

Toyota RAV4Накрая идва ред и на най-младият представител в тази подборка, който се явява пионер сред съвременните кросоувъри. Названието RAV се разшифрова като Recreation Active Vehicle (автомобил за активен отдих), а четворката означава броя на задвижващите колела. За своята 23-годишна история модела преживява три поколения, които бавно и постепенно го превръщат в най-продавания кросоувър в света.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини