Отидете към основна версия

3 452 13

Mercedes-Benz се оплаква от руски съдилища

  • mercedes-benz-
  • hyundai-
  • kia и jaguar-
  • оплакване-
  • жалба-
  • потребител-
  • съд-
  • съдия-
  • русия

Големи автомобилни концерни, сред които Mercedes-Benz, Hyundai, Kia и Jaguar, са подали сигнал за мошенически схеми с участието на съдилища в Краснодарския край в Съвета за противодействие на корупцията към президентството, Федералната служба за сигурност (ФСБ), генералния прокурор на Русия Юрий Чайка и Висшата квалификационна колегия на съдиите в РФ, съобщава РБК. Жалбите са внесени още в началото на май, но стават известни едва сега.

В оплакванията се твърди, че районните съдилища в Краснодар участват в машинации за изплащане на стойността на автомобили заради мними дефекти, като сумите са превишавали неколкократно цената на новите коли. Подобни схеми съществували навсякъде, но в Краснодарския край добили епидемичен характер.

Измамите били добре отработени. Ищците се обръщали към съда с жалби за дефекти в рамките на 15 дни след покупката. Интересите им по правило представлявали Комитетът за защита на правата на потребителите и предприемачи от Краснодарския край. Досъдебна експертиза не се провеждала, а ищците не предоставяли на производителя достъп до "дефектните" коли. Съдиите удовлетворявали исковете, постановявали изплащането на суми, които надхвърляли цената на автомобилите в пъти, и отхвърляли възможността за обжалване.

Руският Закон за защита на потребителите предвижда възможността клиентът да изисква възстановяване на стойността на стоката с отчитане на инфлацията в размер на 1% дневно или 360% годишно, но при условие, че обезщетението е съразмерно на цената. Съдилищата в Краснодарския край били заподозрени в участие в мошеническите схеми, защото повечето подобни дела се гледали от едни и същи съдии, а опитите за обжалване се блокирали. Имало и доказателства за непроцесуални контакти между ищците и магистратите.

В оплакването на автопроизводителите бил приложен списък от съдебни дела по подобни искове от периода 2016-2018 г., по които са били постановени обезщетения в размер на 200 млн. рубли (€2.75 млн). Подобен проблем съществувал и на пазара на битова електроника и техника. Схемата се използвала от организирани престъпни групи от юридически подготвени играчи, които работели в сговор със съдебната власт и печелели добре под предлог, че се борят за правата на потребителите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини