Отидете към основна версия

16 087 48

Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot

  • peugeot-
  • 208-
  • visteon българия-
  • 3d

Първите динамични тестове на най-новия модел в гамата на Peugeot се проведоха само преди месец в Португалия, а екип на mobile.bg беше на мястото на събитието. В два последователни материала ви разказахме впечатленията си и от стандартното ново 208, и от изцяло електрическото.

Тогава обаче, френските специалисти не ни казаха, къде е направено иновационното и супер ефектно арматурно табло. Малко след това разбрахме, че именно "перлата в короната" - новият 3D клъстър, разположен пред водача е дело на българския клон на компанията Visteon.

Сега, новото табло беше представено у нас, като церемонията уважиха кметът на София г-жа Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов. Visteon България, които са автори на 3D таблото на новото Peugeot 208 са известни и с това, че пак те правят новата мултимедийна система за Mercedes, носеща името MBUX и монтирана за първи път в новата A-Klasse.

Този път, при Peugeot 208 и по-конкретно с новия 3D клъстър, българските специалисти са надминали себе си. Българските инженери разказват, че използването на холограма вместо познатия екран, ускорява реакцията с половин секунда, което е от съществено значение в много от ситуациите на пътя.

Интересно е също, че картината на преден план е динамична, тя се приближава към вас в съответствие със степента на значимост или спешност. Всъщност иновацията наречена 3D-дисплей са състои от огледална повърхност в горната част и от втори прозрачен слой, който е по-близо до водача.

Така на него се проектира отражението на изображението под ъгъл, а самият източник за предаване монтиран отгоре под козирката. Така че, на практика това не е холограма, както изглежда, а обичайна проекция. Определено изглежда ефектно и в същото време приборът е силно информативен. А най-горди трябва да сме от това, че направен от български специалисти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини