Last news in Fakti

3 Декември, 2019 12:49 16 039 48

Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot

  • peugeot-
  • 208-
  • visteon българия-
  • 3d
Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot - 1

Първите динамични тестове на най-новия модел в гамата на Peugeot се проведоха само преди месец в Португалия, а екип на mobile.bg беше на мястото на събитието. В два последователни материала ви разказахме впечатленията си и от стандартното ново 208, и от изцяло електрическото.

Тогава обаче, френските специалисти не ни казаха, къде е направено иновационното и супер ефектно арматурно табло. Малко след това разбрахме, че именно "перлата в короната" - новият 3D клъстър, разположен пред водача е дело на българския клон на компанията Visteon.

Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot

Сега, новото табло беше представено у нас, като церемонията уважиха кметът на София г-жа Фандъкова и министър-председателят Бойко Борисов. Visteon България, които са автори на 3D таблото на новото Peugeot 208 са известни и с това, че пак те правят новата мултимедийна система за Mercedes, носеща името MBUX и монтирана за първи път в новата A-Klasse.

Този път, при Peugeot 208 и по-конкретно с новия 3D клъстър, българските специалисти са надминали себе си. Българските инженери разказват, че използването на холограма вместо познатия екран, ускорява реакцията с половин секунда, което е от съществено значение в много от ситуациите на пътя.

Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot

Интересно е също, че картината на преден план е динамична, тя се приближава към вас в съответствие със степента на значимост или спешност. Всъщност иновацията наречена 3D-дисплей са състои от огледална повърхност в горната част и от втори прозрачен слой, който е по-близо до водача.

Така на него се проектира отражението на изображението под ъгъл, а самият източник за предаване монтиран отгоре под козирката. Така че, на практика това не е холограма, както изглежда, а обичайна проекция. Определено изглежда ефектно и в същото време приборът е силно информативен. А най-горди трябва да сме от това, че направен от български специалисти.

Българско арматурно 3D табло в новото Peugeot


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    39 32 Отговор
    За съжаление Пежо имат едно от най-недомислените табла. Как може волана ти да закрива приборите, всички прибори по таблото.

    Коментиран от #4, #7, #17, #19

  • 2 Статист.

    23 5 Отговор
    И сега вече почваме да чакаме изграждането на завод на Пежо в България що пък не преди сме правили Рено сега ще правим пък Пежо !!!!
  • 3 Димов

    47 3 Отговор
    Още една точка към статистиката "И ний сме дали нещо на света". В България има много умни и кадърни хора. Дано успеят да се преборят и да пробият!

    Коментиран от #6, #21, #40

  • 4 сектант

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не съм съгласен. Карах такова пежо и и много ясно и чисто се виждат пред очите като хед ъп дисплей и е бая удобно. Сега ако ти си метър и 20 висок няма как да ти е удобно ама то пък за това и волана се регулира

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Точно обратното, ако си метър и 20 няма да виждаш нищо.

    Коментиран от #11

  • 6 Не бъркай "измисли" с "направи" и "сглоб

    12 28 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    В България само е сглобено таблото. Разбира се това е повод за голяма гордост...

    Коментиран от #8, #12, #18

  • 7 тоя с магарето

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Карам нов 5008 и таблото е едно от най-хубавите неща.
  • 8 Гост

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Не бъркай "измисли" с "направи" и "сглоб":

    Не се прави в България. РАЗРАБОТЕНО/ИЗМИСЛЕНО е в България!!!

    Няма как да го произведат в Кепитал Форт на Цариградско шосе.

    Аман от некомпетентност.

    Коментиран от #41

  • 9 гост

    7 10 Отговор
    Само някой детайли от софтуера се разработват тук. Всичко друго се измисля е се прави другаде. Вестеон е американска фирма

    Коментиран от #13

  • 10 Пламен Игнатиев

    11 7 Отговор
    Миналата седмица купихме за фирмата 208. Таблото е най-лошото в колата. Като блесне слънце нищо не се вижда

    Коментиран от #14, #42

  • 11 сектант

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    аз какво написах бе пич, не видя ли
  • 12 не търси под вола теле

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Не бъркай "измисли" с "направи" и "сглоб":

    Преди месец имаше статия, че българи са измислили холограмно табло за кола.
  • 13 Гост

    22 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ганьоооо Ганьоооо....... Как ти прави кеф да цвъкаш по всичко което сънародниците ти направят......... Една хубава новина за нас да има и ти веднага реши да дадеш калното си мнение ........ Айде тичай да сервираш бургери на щанда, голям.........
  • 14 Borislav Popov

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Пламен Игнатиев":

    Вземи си Лада 4х4, много хубаво табло имат и хич не блести - https://pbs.twimg.com/media/EKSXoWWWoAAVg3a.jpg

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Студентин

    7 8 Отговор
    Ама как така?Нали червените тролове казват, че ние нищо не произвеждаме?

    Коментиран от #20, #26

  • 17 MI2

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Всъщност, за да не закрива воланът приборите, воланът се наглася надолу-нагоре, докато започнеш да ги виждаш. Има лост отдолу за целта. На всички коли приборите се виждат между еърбега и горния край на волана.
  • 18 Студентин

    20 10 Отговор

    До коментар #6 от "Не бъркай "измисли" с "направи" и "сглоб":

    Не, не е само сглобено.В България е и проектирано, също както е проектирано и на Мерцедес S-клас.Много неща не знаете другаре!

    Коментиран от #22, #44

  • 19 123

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    съгласен сум с теб волана е много гадно позижиониран пречити на видимоста към таблото много е зле карах я само 2 месеца и ме изнерви
  • 20 Borislav Popov

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Студентин":

    На червените тролове, опорките, които са им отпуснати от Мацква не им позволяват да пишат хубави неща за България. Щом сме в ЕС и в НАТО, за България само негатив и яко плюене ! Те не признават нещо, което не е произведено в Русия, всичко западно за тях е боклук, а най големите боклуци, за тях са, разбира се, американските стоки ! А автомобила на всички автомобили, за тях е Лада - Нива, щото само той можел да мине от там, дето другите автомобили не можели да минат. Според каскетнята, качествата на един образцов автомобил се определят от възможностите му, да се движи, по калните и разбити пътища, а ако не умее значи е западно-джендърски боклук.

    Коментиран от #27

  • 21 Глей ти

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Прав си. Но за съжаление, все по-малко остават в България.
  • 22 Хахахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Студентин":

    И кой е българинът който го е проектирал? Я виж фирмата каква е
  • 23 гост

    0 5 Отговор
    Все повече и повече производители пускат в специалните си версии малки волани с плосък долен и горен участък. Щом се предлага в скъпите версии, вероятно е желана екстра и при сондирането за мнение от клиентите вероятно са го посочили като желание. Ако беше негативно възприемано от мнозинството надали щяха да го пуснат и наложат на пазара. Според мен много по-неприятно е стрелката на оборотомера да ти върви в обратна посока от тази на километража. Да, това не пречи при дигитален вариант на километрите, но ако оставиш версията със стрелки е доста дразнещо, поне за мен.

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Лада 1600 имаха много хубаво табло. Ама трябва да си ценител, за да ти хареса.

    Коментиран от #30

  • 25 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Като чуеш америка и се подмокряш, нали краварче. Фирмата е неодушевено нещо. Българите в нея са направили това табло, колкото и да ти е неприятно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    То това са и опорките на електрофилчетата. Тесла била най-най-най защото вдигала 100 за 3 секунди, без значение какво тенеке е. А щом едно Бентли не може, значи е кола за смотаняци. Точно опорките на електрофилите.

    Коментиран от #31

  • 28 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Стрелката дава информация дори само с периферно зрение да я мернеш. Дигиталката изисква да отлепиш очи от пътя и да се дзвериш в нея. Стрелката е вечна. Другото са експерименти на нездрави мозъци.
  • 29 Даниел

    1 6 Отговор
    Реално копират от цифровия кокпит на Мерцедес и Фолксваген.
  • 30 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Ама това си е най новото табло на Нивата бе, човек, от последното обновление, което беше само преди 2-3 седмици, тук имаше цяла стаатия за това ! Ти улавяш ли, в това табло, новия най моден полъх, на руската инженерна мисъл ? Не знам каква Лада - 1600 те е подонила ? Ти си спомни още и за Москвич 407, те имаха още по хубаво табла !
  • 31 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Електрофилите и Теслофилите, това вече са съвсем друга тема, която няма нищо с моя коментар ! Така, че не виждам смисъл да ми се навираш под краката с твоите електрофили и теслофили.

    Коментиран от #34

  • 32 Ицо

    6 0 Отговор
    Тука само разбирачи,едни и същи.на тоя дето му пречи слънцето,да си пусне дневни светлинии като се научи да работи с фаровете да коментира.на тоя дето волана му пречел ще кажа,че това ее концепцията на пежо ,която обезмисля хедъп дисплея.малък волан,разположен ниско.много удобно за каране и добра позиция на седене.как го разбрах ли -карам 5008 и наскоро карах първото продадено 208 в България с най високото ниво на оборудване и 130кня.страхотно е.в класа си няма по добър автомобил,а може би е и най доброто пежо.ма аз не разбирам много.и котато стрелкато на скоростомера се сближава с тази на оборотомера е много удобно да ги виждаш едновременно,в едно зрително поле.
  • 33 Васил

    3 1 Отговор
    От сглобено до произведено във България има много голямаааа разлика уверен съм че на него не пише Made in BG
  • 34 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    Смисълът ти го обясних в поста си. Защо не схващаш е интересна тема за размисъл, но за жалост - безнадеждна.

    Коментиран от #35

  • 35 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Смисълът е, че няма смисъл тук да се обсъждат проблемите на електрофилите и твоите проблеми с тях, понеже сатията е за произведено във България, арматурно 3D табло за новото Peugeot.\А ти ако имаш няакви проблеми с електрофилите, иди в някоя статия за електроавтомобил и там ги обсъждай и решавай твоите проблеми.

    Коментиран от #37

  • 36 Метгонтан

    3 3 Отговор
    Таблото типично за всички френски коли е мега ъгли , на всичкото отгоре, сега и нашите инженери са се изакали отгоре ...... и с това гръмко име - арматурно табло ..... мчи къде са му араматурите бря ????
  • 37 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    Кой беше ти, да ми казваш къде да ходя и какво да правя бе, ceляндyp!
  • 38 Бай Генчо

    1 0 Отговор
    Не се виждало таблото....от волана,а бре човече ....вземи та махни геврека на колата и ще го виждаш бре.... какъв ти е проблема
  • 39 Хохохо

    1 0 Отговор
    Голем смях - български, български клон, пък накрая Visteon евтинджос аборигени работили за него! Голям повод за акане на БХ....
  • 40 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Visteon дал викаш)))))
  • 41 Стига ва

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Измислени в РъБъ не е ли оксиморон?! Или слушаш БХ и Пастирката МУ?))))))

    Коментиран от #48

  • 42 Хи хи

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пламен Игнатиев":

    Българската следа сър! Французите едва ли ще повторят)))
  • 43 Ми да

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Пък Пежо е френска ама Боци умора нема
  • 44 Нафърфорий

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Студентин":

    Чадо, като завършиш ще научиш и ти някои нещица)))))
  • 45 Баба Гицка

    1 0 Отговор
    Туй табло ги въртяя въртяя мойта ора и никъде на намериха made in mutristan...лоша работа
  • 46 Боко тъпото

    0 0 Отговор
    Бобобобобобобо
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 333

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Стига ва":

    Да, измислени в БГ. Няма общо с БХ и Пастирката, понеже Visteon са тук преди тях, и въпреки тях. Тоя бизнес не може да се прави от мутри, и е един от малкото, които вървят в страната.