Отидете към основна версия

5 269 64

Rimac представи електрически суперкар с 1914 конски сили и навигатор с изкуствен интелект

  • rimac-
  • nuera-
  • c_two

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 1.85 секунди

Снимки: Rimac

Rimac представи финалната версия на своя втори електрически суперавтомобил, който носи името Nuera. Колата разполага с 1914 конски сили и 2360 нютон метра, които позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за точно 1.85 секунди.

В сравнение с концепта който видяхме преди време, серийната кола разполага с доста по-ниско въздушно съпротивление, което в един от режимите достига до коефициент от 0.3. Ако все пак изберете някой от другите режими за писта, то колата може да увеличи съпротивлението с 326%, ако това е вашият предпочитан избор.

За задвижването се грижи батерия с капацитет от 120кВч, която при нормални условия осигурява около 540 километра пробег с едно зареждане. Капацитетът най-вероятно ще се редуцира доста, ако решите да изпробвате възможностите на Nuera, a именно ускорение до 300 км/ч за 9.3 секунди, максимална скорост от 412 км/ч и типичната за драг отсечка от 402 метра, която колата взима за 8.6 секунди.

Интересна новост която предлага Rimac е система която имитира навигатор с изкуствен интелект. Благодарение на 12 сензора, 13 камери и 6 радара, колата ще предлага гласова и визуална помощ на различни писти, като в реално време ще предоставя най-добрата траектория, точки за спиране и ускорение и други. Системата ще бъде налична от 2022 година чрез интернет ъпдейт.

Интериорът също е доста интересен, като впечатление правят три екрана, един пред водача, един в средната част и един пред пасажера, които дават разнообразна информация и командват всичко по автомобила. Все пак виждаме и няколко бутона върху централната конзола, които напомнят на тези при състезателните коли. Материалите и цветовете в интериора могат да бъдат променяни по желание на клиента, като от Rimac са готови на всякакви различни комбинации.

Разбира се, всичко изписано до момента идва на съответната цена. Тя ще започва от 2 милиона евро, като от суперавтомобила ще бъдат направени едва 150 екземпляра.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини