Отидете към основна версия

5 905 42

Първият в света луксозен седан на водород бе създаден в... Русия (ВИДЕО)

  • aurus-
  • senat-
  • водороден автомобил

Първи го изпробваха ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията и президентът на Татарстан

Първият седан Senat, способен да работи на водород, беше показан при стартирането на серийното производство на автомобилите Aurus. На него се повозиха ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров и президентът на Татарстан Рустам Минниханов.

„До днес в света не е имало автомобили от премиум клас, които да се задвижват от водородно гориво“, каза Мантуров, припомняйки, че по отношение на горивата с нисковъглероден отпечатък Министерството на промишлеността и търговията се фокусира върху водорода, а не на електричеството.

От Aurus не разкриват техническите характеристики на Senat-а с водородни горивни клетки. Ще припомним, че стандартната версия на Aurus Senat има хибриден силов тракт, който се състои се от 4.4-литров V8 бензинов двигател с два турбокомпресора, произвеждащи 598 конски сили и 880 Нм въртящ момент, електромотор с мощност 62 к.с., батерия и 9-степенна автоматична скоростна.

„Голям брой руски доставчици на оборудване бяха включени в оборудването на завода - до 50% в стойностно изражение, а системите за производството са изцяло разработени от руски компании“, каза още ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров за обекта в Йелабуга. Около 2 милиарда рубли са инвестирани в производството, логистиката и ИТ оборудването на системите в завода.

На първия етап от производствената работа ще бъде пуснат седанът Senat, а по-късно към него ще се присъедини и SUV-то Komendant. Новите производствени мощности са проектирани да произвеждат до 5 хиляди превозни средства годишно. По-рано автомобилите Aurus се произвеждаха в малки серии в съоръженията на НАМИ в Москва.

Според Министерството на промишлеността и търговията процентът на локализация на автомобилите Aurus към момента на стартиране на масовото производство е 53%. Планирано е да се увеличи до 80% до края на 2022 г. Руският президент Владимир Путин също взе участие в церемонията по стартиране на производството на автомобилите Senat.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини