Last news in Fakti

2 Юни, 2021 11:41 5 868 42

Първият в света луксозен седан на водород бе създаден в... Русия (ВИДЕО)

  • aurus-
  • senat-
  • водороден автомобил

Първи го изпробваха ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията и президентът на Татарстан

Първият в света луксозен седан на водород бе създаден в... Русия (ВИДЕО) - 1

Първият седан Senat, способен да работи на водород, беше показан при стартирането на серийното производство на автомобилите Aurus. На него се повозиха ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров и президентът на Татарстан Рустам Минниханов.

„До днес в света не е имало автомобили от премиум клас, които да се задвижват от водородно гориво“, каза Мантуров, припомняйки, че по отношение на горивата с нисковъглероден отпечатък Министерството на промишлеността и търговията се фокусира върху водорода, а не на електричеството.

От Aurus не разкриват техническите характеристики на Senat-а с водородни горивни клетки. Ще припомним, че стандартната версия на Aurus Senat има хибриден силов тракт, който се състои се от 4.4-литров V8 бензинов двигател с два турбокомпресора, произвеждащи 598 конски сили и 880 Нм въртящ момент, електромотор с мощност 62 к.с., батерия и 9-степенна автоматична скоростна.

„Голям брой руски доставчици на оборудване бяха включени в оборудването на завода - до 50% в стойностно изражение, а системите за производството са изцяло разработени от руски компании“, каза още ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров за обекта в Йелабуга. Около 2 милиарда рубли са инвестирани в производството, логистиката и ИТ оборудването на системите в завода.

На първия етап от производствената работа ще бъде пуснат седанът Senat, а по-късно към него ще се присъедини и SUV-то Komendant. Новите производствени мощности са проектирани да произвеждат до 5 хиляди превозни средства годишно. По-рано автомобилите Aurus се произвеждаха в малки серии в съоръженията на НАМИ в Москва.

Според Министерството на промишлеността и търговията процентът на локализация на автомобилите Aurus към момента на стартиране на масовото производство е 53%. Планирано е да се увеличи до 80% до края на 2022 г. Руският президент Владимир Путин също взе участие в церемонията по стартиране на производството на автомобилите Senat.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиар акция

    10 9 Отговор
    Нали щели да стават най-големият производител на водород в света!
  • 2 Водород

    40 8 Отговор
    Ето в това е истината! Наистина еко! Не тесли!

    Коментиран от #7

  • 3 заключение

    15 9 Отговор
    руския РоуЗ РойЗ надмина оригиналдъ !
  • 4 направо

    11 4 Отговор
    е...бомба.
  • 5 СигурноНост

    17 6 Отговор
    Да, но и тук трябва да се помисли за сигурността. Ако се удари кола с АГУ, знам че може да се размине лошото. Но ако се удари кола с водород и даже малка дупчица да се направио на бутилката - ще има много изгорели. Но като се замисля, те и Теслите горят много, така че - хазарт.

    Коментиран от #12

  • 6 няма тесла няма брадва

    26 4 Отговор
    айде спросоидни тролчета давайте че началниците ви взе да им става топло на задните части почвайте да обяснявате от каде са откраднали трхнологията и колко са изостанали братушките ...

    Коментиран от #20

  • 7 За изминаване на километър

    6 21 Отговор

    До коментар #2 от "Водород":

    Към момента водородът има 50% повече въглеродни емисии отколкото карането на дизел. Какво му е екологичното на това? За производството на водород е необходим три пъти повече ток за изминаването на километър, отколкото токът зареден директно в електромобил.

    Коментиран от #9, #21, #23

  • 8 пилот но Ферари

    18 7 Отговор
    Каквото и да си говорите , автомобила влиза в серийно производство. Дали ви харесва или не си е ваша работа. Никой от коментиращите не е карал автомобил на водород , нито знае за какво става въпрос .

    Коментиран от #15, #16

  • 9 пилот на Ферари

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "За изминаване на километър":

    В началото на 2020 г. г-жа Кадри Симсон, еврокомисар по енергетика, заяви: „Целта на ЕС е към 2050 г. да бъде климатично неутрален. Това означава, че към тази година ще бъде прекратена употребата на всички изкопаеми енергоносители и всички доставчици в Европейския съюз трябва да го имат предвид.” За единствена алтернатива на въглищата, нефта, нефтопродуктите и природния газ е определен водородът. !!!!
  • 10 Не благодаря

    7 20 Отговор
    И като зная какви са критерийте за безопасност в Русия, ми се иска този автомобил да не идва в границите на България. На малко хора им е известно какво прави водорода. Да си го карат със здраве .

    Коментиран от #13

  • 11 инж Илич

    7 14 Отговор
    Всичко е пушилка и пръдня от там
  • 12 пилот на Ферари

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "СигурноНост":

    Бутилката е от композитни материали, които са изключително химически устойчиви и не реагират с водорода. Якостта е достатъчна да издържа налягане над 700 атмосфери. При пряко попадение на куршуми корпусът се разкъсва по цялата си дължина, като осигурява мигновено изтичане на цялото съдържание на водорода, което се устремява бързо нагоре далече от хората. Целта е да се избегне взривоопасна смес на водорода с кислорода от атмосферата.

    Коментиран от #39, #40

  • 13 Антон

    23 5 Отговор

    До коментар #10 от "Не благодаря":

    Е какви са критериите за безопасност в Русия. Разполагат с хиляди ядрени бойни глави. Ако наистина бяха толкова зле, вече щяхме да сме се изпарили цяла европа, защото някоя бомба гръмнала случайно. Хайде стегнете се малко

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Хахахаха

    9 11 Отговор
    И колко са водородните станции в Русия?
  • 15 РуснакЪ

    7 18 Отговор

    До коментар #8 от "пилот но Ферари":

    Напротив , карал съм и зная за какво става на въпрос. Невероятна технология . Само дето се съмнявам , че тия руски пияндета са направили всичко както трябва !
  • 16 Ясно

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "пилот но Ферари":

    Сигурно си минал милиони километри на водород ..
  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    8 7 Отговор
    Руснаците да бягат назад към останалите (исках да кажа изостаналите), пак не могат да ги стигнат!

    Коментиран от #30

  • 18 Да питам

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    А какво стана в Чернобил ?

    Коментиран от #24, #25

  • 19 мдаааа

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Антон":

    Винаги има първи път ... Справка -атомните централи ..
  • 20 Сестра Галева

    5 17 Отговор

    До коментар #6 от "няма тесла няма брадва":

    Да снимаш нещо и да говориш колко е хубаво е едно ще видиме кои нормален човек ще купи тоя руски бидон руснак кола не може да направи без да открадне технология от западните страни
  • 21 УЖАС

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "За изминаване на километър":

    А ПА НИЕ С ЧУШКОПЕЦИТЕ КО ДА КАЖЕМ???? ПОВЕКЕ ОТ ЧУШКОПЕК НЕМОУЕМ ДА ПРАВИМ. ДАЖЕ ВИНКЕЛ ВЕКЕ НЕ ПРАВИМ.
  • 22 az #Победа76

    5 5 Отговор
    Още едно "ще", както обичат да казват някои с ирония вече е факт! Честито! :))
  • 23 Моля,

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "За изминаване на километър":

    престани да пишеш единствено и само глупости!

    Коментиран от #27

  • 24 Фукушима

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам":

    беше в пъти по-зле !
  • 25 Със сигурност не знае

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам":

    Дали някой от вас е чувал, че онзи ден отново е отчетено повишаване на температурата под бетона в Чернобил и ядрените процеси продължават?
  • 26 Йонко - понко

    4 3 Отговор
    Какво е автомобил на водород? Вероятно е електромобил без батерии захранван от водородни клетки които по химичен път произвеждат ел. енергия. Основният проблем е производството на водород и съхранението му което значително оскъпява крайният продукт. Подобни автомобили трудно ще се наложат като масови.

    Коментиран от #29

  • 27 Давай още troll

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Моля,":

    Вземи ти напиши нещо? Кое от написаното от мен не е вярно? За 100 километра са необходими 20 киловатчаса, които при нашия енергиен микс отделят 80 грама СО2. За производство на водород за 100 км са необходими 60 киловатчаса, които ще отделят 240 грама СО2. Кое му е екологичното? Един 20 годишен дизел отделя по-малко!
  • 28 авто

    4 6 Отговор
    Ето руснаците решиха проблема с бъдещето на автомобилите,сега всички ще вземат да се учат от тях,неслучайно от Aurus не разкриват техническите характеристики на Senat-а с водородни горивни клетки,кой знае от кого са го купили или откраднали,както впрочем винаги са правили до сега,но от къде ще намерят 5хил. мераклии да им купуват планираните превозни средства,това ще е големия проблем.
  • 29 Още повече в Русия

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "Йонко - понко":

    Русия е най-големият производител на природен газ в света, но въпреки това не се кара масово на метан, просто защото няма зарядни станции за метан. Какъв е смисълът от водородни автомобили тогава, като и водородни зарядни станции нямат, а те са стотина пъти по-скъпи от тези за метан, а крайният продукт водородът също е десетина пъти по-скъп от метана.

    Коментиран от #34

  • 30 Вагнеровец

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺":

    Русогеиците и толкова напреднали колкото и Бурунди...

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 МАФИЯ НА ББ

    8 5 Отговор
    ТИКВОПИТЕК ПЪРВО ВИЖ БЪЛАРИТЕ С ЧУШКОПЕЦИТЕ И СИГАНСКИТЕ КЮМБЕТА И МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ. МИЛИОНА СОФИЯ ИМА В ПЪТИ ПО-МРЪСЕН ВЪЗДУХ ОТ 12 МИЛИОНА МОСКВА. ЯВНО ТИКВОПИТЕЦИТЕ БАНКЕНСКИ ОБИЧАТ ОТРОВЕН ВЪЗДУХ. ГАРАТИРАНО ОТ ГЕРБ ФАНДЪЧКАТА!!!

    Коментиран от #37

  • 33 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Вагнеровец":

    "Гейци" са всички други, но не и руснаците. Запали си цигара и си поплачи от яд!
  • 34 Не бери грижа

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Още повече в Русия":

    Русите не правят футболни игрища, там където има няколко дядовци и баби!
  • 35 ТОВА Е БЪДЕЩЕТО

    4 2 Отговор
    Toyota Mirai постави световен рекорд: 1000 км пробег с едно зареждане (ВИДЕО)
    Серийният автомобил Toyota Mirai, работещ на водородни горивни клетки, е достигнал най-високото ниво на автономност и е успял да измине разстояние от повече от 1000 км с едно зареждане с гориво. Рекордът за пробег на водороден автомобил беше ..

    Коментиран от #36

  • 36 1000 километра

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "ТОВА Е БЪДЕЩЕТО":

    Какво значение има Колко километра минава с едно зареждане, като може да спреш на всяка една бензиностанция да си заредиш за една минута като ти свърши водорода!
  • 37 руска cмpaд

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "МАФИЯ НА ББ":

    Разбрахме ,че си продажен и гнyceн българофоб !! Такива национални предатели като теб ,трябва да бъдат съдени от народа,а останките им пратени обратано в севрноазиатския руски обор !!

    Коментиран от #38

  • 38 ОГЛЕДАЛНО КАЗАНО

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "руска cмpaд":

    Разбрахме ,че си продажен и гнyceн българофоб !! Такива национални предатели като теб ,трябва да бъдат съдени от народа,а останките им пратени обратно в северноамериканския краварски обор !!
  • 39 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "пилот на Ферари":

    И след всичките тия лукуми дето си преписал , ще ни обясниш ли как от има няма 20 водородни станции в Европа една гръмна още преди две години , на втората или третата след откриването ?? Ами ако станат 20 000 при тоя процент ??? Олеле , майко , с все композитните материали жив ще те одерат !!
  • 40 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "пилот на Ферари":

    Взрив на водородна станция в Норвегия блокира 500 колиПри опасния инцидент има двама тежко пострадали (ВИДЕО) 18.06.2019 г !!!!
    Една от зарядните станции за водородни автомобили в скандинавската страна се е взривила, като тежко са ранени двама души, които се намират в реанимация. Ударната вълна е била толкова силна, че са се активирали въздушните възглавници на намиращите се наблизо коли, съобщава норвежкото издание NRK. Тук трябва да се уточни, че често се взривят автомобили с бензинови двигатели. Същото се случва и с тези на газ, но хората някак си са свикнали с подобни инциденти. Докато взривяването на кола на водород е доста плашещо и вероятно ще отблъсне част от тези, които са обмисляли закупуването на такова превозно средство.

    Взривът в Норвегия има и косвени последствия, тъй като заради него беше преустановена работата на всички зарядни станции за водородни автомобили в страната. Съответно, всички хидрогенни превозни средства останаха без възможност за зареждане и не може да бъдат използвани от техните собственици.
  • 41 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор
    Да, хора, гост е прав! Нямате си представа колко опасен е водорода. Образува взривоопасна смес с кислорода от въздуха. По никакъв начин не може да разберете, че има теч на водород - няма нито мирис, нито цвят. Когато има теч и е запален, гори с почти невидим пламък - много трудно се вижда и трудно се открива. Понеже е лек, излита нагоре и може да се натрупа на тавана на помещение и при една искра да предизвика взрив. А представяте ли си ако навлезе в живота тази технология как сульо и пульо и домашните майстори ще започнат да бърникат колите с водород - направо не ми се мисли! Макар, че "класическия" електромобил все още има недостатъци - бавно зареждане на батерията, бъдещето е негово.
  • 42 Знайко

    3 1 Отговор
    Не е първият луксозен автомобил на водорос. BMW имаха наколко такива коли 5-та и 7-ма серия през 1990-те години. Но се оказа, че потребителските им качества при онова ниво на технологиите са неконкурентни с традиционите бензин и дизел двигатели.