Отидете към основна версия

8 620 58

Audi: Електромобилите ни ще са толкова печеливши, колкото и колите с ДВГ

  • audi-
  • електромобили-
  • двг

Според предвижданията на марката, това ще стане още през 2024 година

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман изказа предположение, че електрическите автомобили ще бъдат също толкова печеливши, колкото бензиновите и дизеловите автомобили, като това ще се случи след две до три години. Ето защо той вече си поставя много по-строги цели за рентабилност.

Възвръщаемостта на продажбите на електромобили трябва да нарасне от 5.5% на над 11% през 2025 г., съобщава германското издание Der Spiegel , позовавайки се на хора от компанията. Това ще стане възможно чрез премията за покупка на електромобил и увеличения интерес на клиентите. Цитиран е Дюсман, който казва: „След две до три години нашите електрически автомобили ще бъдат също толкова печеливши, колкото колите с двигатели с вътрешно горене.“

Въпреки това, според доклада, изпълнителният директор на Audi ще трябва да следва нова стратегия. Акциите на електрическите автомобили трябва да продължат да нарастват и след няколко години Audi трябва да предлага само коли с електрически задвижвания. Остава обаче едно „но“ и то е, че Дюсман не трябва да спира „двигателите с вътрешно горене“. В края на краищата те трябва да продължат да допринасят за продажбите и печалбите още няколко години.

Вече стана ясно, че Дюсман ще поеме по-твърд електрически курс. През март той обяви в интервю, че няма да разработва нови двигатели с вътрешно горене от нулата - ще бъдат доразработвани само вече съществуващи двигатели. Това ще има последици и за други марки на VW Group, някои от които взимат двигатели от Audi.

През юни Audi извади на бял свят подробности за своя ускорен електрически курс, но в него имаше малки промени: Съгласно тях, производството на последния нов модел двигател с вътрешно горене ще започне през 2025 г., а от 2026 г. нататък всеки нов модел на Audi ще се предлага само в чисто електрическа форма. Последните модели с ДВГ, представени през 2025 г., трябва да бъдат спрени от производство до 2033 г. - и така Audi ще бъде чисто електрическа марка чак след дванадесет години.

Audi обаче държи отворена вратичка и за китайския пазар: Компанията очаква търсенето на коли с ДВГ там да продължи и след 2033 г., поради което ще продължи да прави автомобили с двигатели с вътрешно горене, но те ще се правят на местна почва - в Китай.

Също така бе съобщено, че марката възнамерява да продава своите електрически автомобили в т.нар. агентски модел от 2023 година . В този случай клиентът сключва договор директно с Audi, а местният дилър действа само като посредник/агент. Подробности за това обаче все още не са известни, тъй като между Audi и дилърите ще трябва да бъдат договорени нови отношения. Развръзка по този казус не се очаква преди 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини