Отидете към основна версия

10 196 22

Вижте как мълния удари Jeep Grand Cherokee четири пъти подред (ВИДЕО)

  • автомобил-
  • мълния-
  • jeep-
  • grand cherokee

Пътниците са невредими, но електрониката на автомобила е "тотал щета"

В мрежата беше публикуван видеоклип, заснет от видеорекордер на път в американския щат Канзас. По-любопитното е, че видеото е по време на гръмотевична буря. На кадрите се вижда как черен Jeep Grand Cherokee спира пред кръстовище, за да направи завой. Внезапно мълния удря всъдехода само за няколко секунди четири пъти подред, като напълно "обезсиля" автомобила.

По време на инцидента в автомобила е имало семейна двойка с две деца, които едва ли са си представяли, че техният SUV ще се превърне в център на няколко милиона волта разряд. За щастие, каросерията на всеки автомобил е проектирана по такъв начин, че в случай на удар от мълния, тя е като клетка на Фарадей, която разпределя електрически разряд, насочвайки го в земята.

Благодарение на този дизайн пътниците на всъдехода остават невредими и се измъкват само с лека уплаха. След втория удар на мълнията обаче Jeep Grand Cherokee незабавно спира и спирачните му светлини моментално угасват. Огромното напрежение "осакатява" електрониката на автомобила, която собственикът на SUV-то ще се наложи да замени изцяло.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини