Last news in Fakti

7 Юли, 2021 12:09 10 167 22

Вижте как мълния удари Jeep Grand Cherokee четири пъти подред (ВИДЕО)

  • автомобил-
  • мълния-
  • jeep-
  • grand cherokee

Пътниците са невредими, но електрониката на автомобила е "тотал щета"

Вижте как мълния удари Jeep Grand Cherokee четири пъти подред (ВИДЕО) - 1

В мрежата беше публикуван видеоклип, заснет от видеорекордер на път в американския щат Канзас. По-любопитното е, че видеото е по време на гръмотевична буря. На кадрите се вижда как черен Jeep Grand Cherokee спира пред кръстовище, за да направи завой. Внезапно мълния удря всъдехода само за няколко секунди четири пъти подред, като напълно "обезсиля" автомобила.

По време на инцидента в автомобила е имало семейна двойка с две деца, които едва ли са си представяли, че техният SUV ще се превърне в център на няколко милиона волта разряд. За щастие, каросерията на всеки автомобил е проектирана по такъв начин, че в случай на удар от мълния, тя е като клетка на Фарадей, която разпределя електрически разряд, насочвайки го в земята.

Благодарение на този дизайн пътниците на всъдехода остават невредими и се измъкват само с лека уплаха. След втория удар на мълнията обаче Jeep Grand Cherokee незабавно спира и спирачните му светлини моментално угасват. Огромното напрежение "осакатява" електрониката на автомобила, която собственикът на SUV-то ще се наложи да замени изцяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сила

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    ХА ХА проектиран.....всеки автомобил с четири гуми е Фарадеева клетка

    Коментиран от #11

  • 4 kkk

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Напротив, точно БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДИЗАЙНА са живи и тези, и много други хора. Автомобилите ДНЕС са "клетка на Фарадей", но в началото изобщо не е било така и си е имало смъртни случаи от мълнии. И тогава УМИШЛЕНО ПРОМЕНЯТ ДИЗАЙНА на колите и вече стават "клетка на Фарадей"- не щото им е пукало за умрелите хора, а щото е имало няколко съдебни дела срещу производителите на коли.

    Единствената грешка в статията е, че написано оставя впечатлението сякаш само колите на JEEP са така защитени, а то си е валидно за всяка кола на пътя

    Коментиран от #12

  • 5 Даже

    20 1 Отговор
    Фарадеев кафез се казва. Клетка е за хептен лаици и най-вече за преводачи със скромна обща култура.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сила

    9 1 Отговор
    АБЕ ЩО НИ ИЗТРИХТЕ БЕ ГЕНИЙ ФАКТОложки,срам ли ви стана ......

    Коментиран от #9

  • 8 kkk

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Даже":

    Я се огледай и ми докладвай колко от хората изобщо знаят що е то "кафез", за Фарадей е съвсем отделна тема... Та така- от "клетка на Фарадей" поне ще схванат половината израз и тук-там някой ще схване идеята що са живи и здрави хората

    Коментиран от #16

  • 9 сила

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    п.п. ааааа автора е изучавал журналистика в НСА.....доколкото знам журналистика се учи в СУ ,другото е ФИЗКУЛТУРА
  • 10 Зеле

    15 2 Отговор
    Той е накичен като стрелбище. Багажът на покрива го прави по-висок. Велосипедите отзад увеличават контактната площ. Всичко това го прави един голям висок хубав електрод. И аз да съм светкавица, няма да пропусна такъв бонус.
  • 11 Димов

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Вярно е. Учи се по физика в 4 клас. При гръмотевична буря влизаш в колата.
  • 12 Димов

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "kkk":

    Кога в началото? Когато са били с каруцарски колела и с оголени ламарини отвътре, ли? Това, че колата е Фарадеев кафез го преподаваха в училищата още от времето на първите Москвичи.

    Коментиран от #22

  • 13 БСП на Бунището

    14 2 Отговор
    Възможно ли е Една светкавица да удари Четири пъти един автомобил?????Направо съм Озадачен....Означава ли че се е Връщала обратно и пак се е спускала от облака....Или са били Четири светкавици и един автомобил....Изпадам в Шок колко съм Необразован !!??
  • 14 Христо

    6 3 Отговор
    Тоя да не е носил килчетата злато на бацето?
  • 15 Ъхъ...

    4 5 Отговор
    Не е ясно, дали кабриолетът с отворен покрив е Фарадеев кафез. Както и нормална кола с отворени прозорци. А ако, човекът в колата се е допрял до метална част от интериора, то пак е спорно, доколко "специалният модерен дизайн на колата" би помогнал

    Коментиран от #20

  • 16 Грешиш

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "kkk":

    Скоро коментирахме с един читател под статията за ЕС и животните, отгледани в клетки. Споменах, че има възможности животните да бъдат отглеждани в оградени пространства, в които да имат възможност да се движат свободно. Той ми обясни, че явно съм неграмотен, щом не знам, че това, за което говоря, се наричало "кокошарник" и си било "клетка". От отговорите му ми стана ясно, че аз използвам "клетка" за нещо, което е заградено от всичките страни (вкл. под и таван), а той използва "клетка" дори да става въпрос само за ограждане на периметър. При "кафез" човек би трябвало да се сети, за какво става дума.
  • 17 Джо банана

    4 0 Отговор
    На Баце Тайотата не мое да я ковне, щот Бацо га включи енергийния щит...и таа вземе та се върне обратно от дето е изпълзела! Е па нали и Конан варварина му подари сабя, дет мое да сцепи американски танк на две!
  • 18 това

    3 5 Отговор
    ако беше ладето на руските да ги е изпържило после ще избухне в пламъци и бум на парчета
  • 19 Умен по цялата глава

    6 0 Отговор
    Оправете си статията бе Неграмотници...Как може МълниЯ да падне четири пъти бе....Това са четири отделни мълниИ....Къде учите Български и журналистика ????
  • 20 Ъхъ...- допълнение

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ъхъ...":

    Казах, че е спорно, дали кабрио без покрив "образува" Фарадеев кафез. От реакциите ви разбирам, че нещо явно не е много ясно - условието за Фарадеев кафез е, веригата да е затворена. Струва ми се, че условието не е изпълнено, когато покривът е прибран, т.е. "кафезът" не е затворен и "птичето (електричеството)" може да избяга от кафеза.
  • 21 Буха ха

    5 0 Отговор
    Мълния “обезсиля” автомобила. ОБЕЗСИЛЯ???
  • 22 незнайко

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димов":

    Да обаче москвичите нямаше да БЛОКИРАТ защото нямаха грам електроника освем радиото !!!