Отидете към основна версия

49 447 87

Дилърите не смогват със "сивия" внос на нови Lada Niva за европейския пазар

  • lada-
  • niva-
  • европа

Класическите Lada Niva стават все по-популярни в Европа

Всъдеходите Lada Niva Legend, които не се доставят официално на европейските пазари, се оказаха толкова популярни в Европа, че дилърите нямат време да внасят нови автомобили. Руските "джипки" се продават от т.нар. "сиви" дилъри - това са частни компании, които самостоятелно купуват автомобили, внасят ги в страната и след това ги препродават. Съдейки по последните данни, внесените в Европа Lada Niva Legend се разпродават директно от автовозите.

Общността Lada Niva Documentary публикува снимка на автовоз със седем руски превозни средства с висока проходимост. Според авторите на публикацията кадърът е заснет в английския град Манстън, близо до пристанището на Дувър. И от цялата партида, според източник на общността, само един автомобил в цвят „кориандър“ все още не е продаден.

Ще припомним, че АвтоВАЗ спря официалните доставки на Niva за страните от ЕС преди две години. Причината за това решение бяха затегнатите екологични стандарти в Европа, а руските двигатели не отговаряха на стандарта Euro 6. Интересът към автомобилите на АвтоВАЗ обаче не изчезна, така че "сивите" дилъри се заеха с работата и някак си успяват да сертифицират автомобилите според новите стандарти.

Благодарение на тяхната дейност, сега Lada Niva Legend, подобно на няколко други руски модела, може да бъде закупена в Словакия, Германия, Чехия и сега също и в Англия. В същото време цената на автомобилите на европейския пазар е почти два пъти по -висока от цената на същите автомобили в Русия.

Например, Lada Niva Travel в Словакия струва от 16 590 евро, или около 1,5 милиона рубли по текущия курс. В Русия цената на SUV варира от 779 900 до 941 900 рубли.

Цената на Lada Niva Legend във Великобритания започва от 17 295 паунда стерлинги (около 1,76 милиона рубли по текущия обменен курс). За тези пари можете да си купите кола с базово оборудване с "ръчки" на стъклата и без климатик. Топ версията струва £ 19 350 (почти два милиона рубли).

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 83 гласа.

Свързани новини