Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 14:14 21 336 49

„Звярът от Изток" Lada Niva се продава евтино във Великобритания, но има уловка

  • lada-
  • niva-
  • великолепен
„Звярът от Изток" Lada Niva се продава евтино във Великобритания, но има уловка - 1

Според официални становища на медиите от Острова, Lada Niva е проектирана като универсален селскостопански автомобил, евтин за производство и лесен за ремонт, и поради тази причина се използва основно в селските райони на бившия СССР - това припомня британският The Sun.

Какво мислят британците?

Самите британци обаче са на друго мнение. Според мнозина от тях автомобилът е проектиран да бъде издръжлив, надежден, евтин и лесен за ремонт. Той е построен с проста конструкция и прости материали и не се счита за особено технологичен, но въпреки това е идеален за много от англичаните.

От въвеждането му през 1977 г. повечето съвременни купувачи на автомобили искат нещо повече от превозно средство. Хората искат петзвездни оценки за безопасност от Euro NCAP, системи за забавление в колата и аеродинамични характеристики, съчетани с икономия на гориво. Но все пак има шофьори, които ценят простотата и надеждността на дизайна на Lada, въпреки квадратната ѝ форма и остарелите системи за сигурност. Ето защо британската компания Blackheath Developments Ltd все още внася Niva във Великобритания.

Колко им струва?

Lada Niva струва £ 12 595 (14 800 евро) плюс ДДС за базовия модел. Освен това клиентът ще трябва сам да регистрира новото си превозно средство, когато то пристигне в Обединеното кралство, процес включващ репатрирането му в DVSA тестово съоръжение и заплащане на такса, след което трябва да се плати друга такса на Агенцията за лицензиране на водачи и превозни средства (DVLA). Ако клиентът желае представител на компанията вносител Blackheath Developments да свърши всичко това, цената ще скочи до 17 595 лири стерлинги (€20 700).

Какво се предлага за тези пари?

Проблемът е, че Niva няма съвременни системи и не може да се сравни с нито една съвременна масова кола. Безопасност, скорост, управляемост, комфорт и икономия на гориво - във всички отношения тя изостава дори от най-евтините подобни модели, каквато е Dacia Duster, например. И воланът е отляво, а не, както е обичайно във Великобритания, отдясно. Никой няма да го преработи. Единственият плюс на Niva е проходимост.

Докато старият Land Rover Defender беше прекратен преди пет години, Lada планира да продължи да произвежда Niva 4x4 до 2023 г., така че все още има време за закупуване на нова Niva. Тази Lada може да се разглежда и като реликва от миналите векове, но точно за това жадуват някои шофьори.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    55 49 Отговор
    Само ще чета коментарите за върха на руската инженерна мисъл.
  • 2 незнайко

    48 31 Отговор
    Като и се сложи един дволитров двигател със 140 конски сили пълна инжекция и катализатор няма да има равна на себе си !!!

    Коментиран от #36

  • 3 имал лада нива

    43 40 Отговор
    нивата е гениална като замисъл,но е направена с руски калпави части!
  • 4 Риналдю

    57 78 Отговор
    Поредният руски таралясник,предназначен за мазохисти,носталгици по студената война и безмозъчни откачалки.Всеки джип на старо е по-добра алтернатива от нова "Нива".Не знам колко безмозъчен аграрий трябва да си,за да си причиниш това.
  • 5 Йозеф

    46 60 Отговор
    Това трошлив курник, не става за нищо, тойота на 20 години е в пъти по-проходима и здрава!

    Коментиран от #13, #33, #45

  • 6 Банго Васил

    85 32 Отговор
    Това е автомобил за мъже, не е за меки китки!

    Коментиран от #12

  • 7 Какъв "Звяр от Изток" бе?

    44 61 Отговор
    По-правилно е да се казва "Боклукът от Изток". Ай ше ви се невиди и руската пропаганда! Кой си купува руски боклуци? Я един на милион се излъже, я не.

    Коментиран от #14

  • 8 Интересно

    80 22 Отговор
    Интересното е, че най отявлените плювалници на ВАЗ-овете са тези дето са правени на задните седалки на тези коли ! :)) Сигурно се чувстват "генетично" обременени !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Куц

    35 48 Отговор
    Този кофа ръждиви руски болтове никога не е била автомобил и няма да бъде.Колхозни митове за тоя боклук.
  • 11 Чичо

    21 47 Отговор

    До коментар #9 от "Гената":

    Нивата няма да стигне до гората, защото раздатката ще и падне. Иначе като замисъл е добпа, но е "сделана"

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Пешо

    47 17 Отговор

    До коментар #6 от "Банго Васил":

    Да, като вкараш тойотата в нива или в гората,няма да изкараш и половината от нея,пластмаса.
  • 13 Таз Трошльота

    40 18 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    ще се разпадне в движение,да неговорим за офроуд,а с Нива-та с малко финасии можеш да я направиш супер офроудър. Това е разликата и ще сложи Трошльота-та в малкия си джоб.

    Коментиран от #47

  • 14 Ами щом

    37 11 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв "Звяр от Изток" бе?":

    я предлагат в Англия,значи се търси,а ти освен кафеви сутрешни краваи в кенефа,какво друго предлагаш дървен философе?
  • 15 А ти ходил

    31 6 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо":

    ли си или така си мислиш и тъй пишеш,защото това което виждам да излиза и влиза в гората е именно УАЗ и Нива,Сузуки Витара.
  • 16 Гост 1

    30 15 Отговор
    За разбирателите ще кажа само да гледат в YouTube канала про дароги да видят какво прави нивата а да говорят без покритие сигорно и колело немогат да карат ама знаят много
  • 17 оня с коня

    25 43 Отговор
    Лада Нива е продукт на 45-годишния Жесток български поробител РУСИЯ и настоящ ВРАГ ном.1 от всички натовски държави,вкл. и България.Затова и Е АБСУРДНО споменаването на Новини от "Руската територия",защото навяват Огнетяващи мисли у населението.

    Коментиран от #46

  • 18 На нивата

    40 9 Отговор
    За разлика от България в Англия имат земеделие и животновъдство. На тези, които се занимават с това им трябва проходимо и непретенциозно МПС, за което да не им дреме какво и как ще го експлоатират и ако им се развали в нищото да могат да го оправят с отверка, гаечен ключ и чук, а не да записват час в сервиз и да чакат да им правят електронна диагностика.
  • 19 Идеална е.............

    25 3 Отговор
    За нашите народни представители , тъкмо ще могат да ходят до най - недостъпните кътчета на родината за среща с избирателите си
  • 20 Джуган

    28 17 Отговор
    Лада Нива - мечтата на безпаричния Андрешко.

    Коментиран от #22

  • 21 ЛУД КАМИОНДЖИЯ

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо":

    Ако ми обясниш кое е раздатка и кое блокаж ще ти повярвам че си виждал Нива или УАЗ

    Коментиран от #42

  • 22 един от стадото

    12 17 Отговор

    До коментар #20 от "Джуган":

    даже и това не е вярно. Нека кажат от масовката тука какво карат. Половината Корси1, другата Вектри1, някои тройки на ФВ. Ама един няма на Нива. Или обратно, някой с паркетник за 100бона и той се обажда, чУвал ама не карал такова животно. Само с танкистки шлемофон и на ларингофон става това нещо да си вътре над 100. А и качествата му на офрод са доста прехвалени. На времето с Тераното ходех по трасета, даже съм се пускал 2-3пъти, ей така за кеф, една Нива нямаше, само при кибиците бяха

    Коментиран от #23, #25, #26, #27

  • 23 хо ха

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    а като закъсваше с какво те изкарваха да напишеш.

    Коментиран от #24, #39

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Джуган

    16 18 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Аз веднага казвам, извън пътя се кефя на японски пикап, дизел, 4х4, купен нов от магазина, служи ми вярно, не създава проблеми, перфектен работен кон. Карал съм и са ме возили с Лада Нива, единственото ѝ предимство е късата база. По всички останали показатели Нивата е толкова трагично изостанала, че само един малоумник може да харесва такава кочина, независимо от цената. За теглене изобщо не става. Ако човек не иска голям 4х4 от типа на Ленд Круйзер или Патрол, Терано, Витара, Джимни, старо Паджеро на шаси, Фронтера и Дайхатсу Роки са по-добри предложения от този кютук.
  • 26 Дженев

    36 3 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    И аз мислех като теб.Да не ти изреждам колко прехвалени джипки
    минаха през мен и колко пари потроших да ги реанимирам, ей тъй за кеф. После ми дойде ъкъла и 2018г. отидох и си купих чисто нова Урбан.Вече ти казвам честно, не мисля така.Работата ми е предимно по хижи и планински съоръжения.Като помисля,че за тия пари дето набих да съживявам разни прехвалени "проходимки", можех да имам автопарк от нови Ниви - корем ме прерязва.Ама така е като робуваш на чужд акъл.Не казвам ,че Нивата е връх на технологиите или е динозавъра на офроуда, но за парите си и реални възможности които предлага съвсем не заслужава това плюене.Поне за сега където да ида ме и връща за разлика от другите които имах.Разбирам,че ако имах пари нямаше да е Нива , но пък ако беше нов Нисан или Тойота сърце нямаше да ми даде да я надера и очукам в гората,докато с Нивата си го позволавам без притеснения.
    За туй като чета болшинството от коментарите ми дожалява за простолюдието.

    Коментиран от #28

  • 27 Komapak

    8 16 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Принципно в италианските алпи са с панда 4х4. Във френските са тойоти почти всички. Говорим за мнооооого сняг. Над 2 м зимата. Някои от тях и по пистите си се качват. Особено ако има неотложен ремонт на лифта. Е как пък не видях недоразумението лада нива???? Немотийка си е нивата. Естествено ще има защитаващи, но фактите са други. Коя да е късоосна 4х4 ще го направи за смях това "творение" на руското производство. Отбележете, не казвам на руското инжинерство. Едно е да направиш 3 бройки, единствени в света и съвсем друго, масово производство

    Коментиран от #29

  • 28 Komapak

    17 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дженев":

    Един свестен и обективен коментар. Другите просто са чували легенди..... +++++++😀😀😀
  • 29 Рушляк

    6 15 Отговор

    До коментар #27 от "Komapak":

    Тези хора в кои век живеят с тая Лада Нива
  • 30 машинист

    19 0 Отговор
    Чудно ми е ,че техническите характеристики за една кола ,могат да са повод за (гео)политически пристрастия и нападки. Лада НИВА е един от малкото успешни продукти на бившия СССР (сега РФ го ползува по наследство) ,които се продаваха и зад "желязната завеса" ,същият е известен като евтин и (що годе) приемлив заместител на далеч по скъпите европейски и японски еквиваленти ,разбира се - качеството на сглобка и материали няма нищо общо със съвременните изисквания ,а надеждността му е под всякаква критика ,НО - цената ,цената и (пак) цената го правят атрактивен за някои нишови потребители . Изобщо - "всеки влак си има пътници".
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лютов

    19 1 Отговор
    Идеална кола за село.Чудя се защо СЕЛЯНИТЕ я оплюват!
  • 33 Някой

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    При по тежко затъване на Тойота и строшаван ето някакъв детайл , се измерва в хиляди лева , в двойна степен важи за Ленд Ровър . Това в западен сервиз прави безсмислено поправянето на джипа , и той потегля към моргата , или вторичният пазар на източна Европа . При Нивата това е на смешна цена , и много малко човеко-часа труд . Мнозина си я поправят сами.
  • 34 хохо

    14 1 Отговор
    Живееш ли надалече от урбанизацията, това е колата. Няма кодирани електроники и като вдигнеш капака всичко се вижда. Западните аналози станаха жертва на желанието на клиента да има всичко, без да му е необходимо обаче
  • 35 Българин

    6 3 Отговор
    Лада Нива- модел 1999г.- дадена ми е чисто нова, на 3000км.- ремонт на скоростната кутия поради фабричен дефект, на 28000км. пълен ремонт на скоростната кутия, тоест почти цяла нова кутия.Смених тогава и феродивия диск, който има живот километрите от Видин до Криводол и обратно и сдаде багажа.Като модел е измислена добре, почти няма закъсване с нея, но като качество на материали и сглобка е под всякаква критика.Бих си купил такава джипка но , сглобена в държава където държат на качеството на материалите и качествота на човешкия труд.
  • 36 Дедо ми

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    И къде ги слагат тези двОлитрови двигатели? Май в училище се пишат двойки за подобна граматика.
  • 37 мани мани

    4 1 Отговор
    сглобката на нивата е зле... това си го признават и руснаците ...
    раздатката хваната с два мижави болта и то не както трябва :)
    с лекота може да се скъне :) новите ниви не ги знам, но дано са читави... факт е, че нивите повече време ги поправят, отколкото да ги карат :) преди много време ние имахме москвич от новите, страхотна кола!
    инак аз най харесвам уаз хънтър - велика джипка, красавец!
    ама нямам пари :)
  • 38 Кочо

    0 0 Отговор
    Аха, поне този път е Славчев, защото наш Глинчо не спря да драска за тези лади.
  • 39 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "хо ха":

    да, закъсвал съм, не е грешно да признаеш. Една дърта Витара 1.3 50-60коня и с лебедка за помощ ме издърпа. Нивите с кибиците бяха офейкали вече
  • 40 от опит

    0 1 Отговор
    Най слабият мотор на Витара е 1.6 , 80 кс . Нивата върви по добре в дълбоките кални коловози , Витарата катери по- добре стръмните скатове .
  • 41 Чичо

    0 5 Отговор
    А-а-а! За блокажи не съм отварял дума. Това не го знам какво е. Чувал съм, че Нивата има само един. Иначе раздатките много ги разбирам. Само уточни за коя да ти разправям - Парттайм, Фултайм или Он Деманд.
  • 42 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЛУД КАМИОНДЖИЯ":

    Това горе беше за 21
  • 43 Кракра

    5 7 Отговор
    Уникален руски боклук с технология отпреди 50 години и пиянска изработка.
  • 44 Borislav Popov

    2 4 Отговор
    англетата са прави и към днешшна дата Нивата е морално и технологично остаряла,но когато е пусната в производство през далечната 1977,джендърите са се возили на гърбавите ситроени и фаувета
  • 45 Минчо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Йозеф":

    Имаш ли руска машина постоянно си зает с нея докато не се оттървеш обаче ако е от друга държава трябва ти по дълбок джоб
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КАЛДЪРМЪША

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Таз Трошльота":

    АБА НАЛИ СИ ЗНАЕШ ЧЕ ТОЙОТА НЕ Р ЗА СИРОМАСИ ПРАВИ СИ ТОЯ БОКЛУК ЧЕСНО КАЗАНО МЕ Е СРАМ ДА СЕДНА В ТОЯ БОКЛУК караи си преправяи си желая ти късмет и имат ЩЕ СТАНЕ.....)
  • 48 ТАЙГАТА

    1 3 Отговор
    БОЯХМЕ НА ЛОВ С ТАКОВА ЧУДО НА АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО СЕДИМ СИ ОТЗАДЕ НА ДИВАНА АБЕ ИМА ЧУВСТВОТО ЧЕ ИМА ВЪЛЦИ А СНЕГ ГОЛЕМ ДВА ПРЪСТА АБИ ВИКАМ НА ШОФЕРА АМА ТРУДНО МЕ ЧУВА ИМА ВЪЛЦИ НЕКЪДЕ С ТОИ АБЕ ТОВА Е ДИФЕРЕНЦИАЛА .......
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.