Отидете към основна версия

15 767 16

Германските автомобили поскъпват - Октомври 2021

  • германия-
  • автомобили-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Европейските потребители са изправени пред по-високи цени на автомобилите, произвеждани в Германия, тъй като все повече и повече компании в най-голямата европейска икономика решават да прехвърлят увеличените производствени разходи, водени от широко разпространения недостиг на доставки и скока в цените на енергията, към крайния потребител.

Докато правителството помага на фирмите да подобрят корпоративните маржове след шока от коронавирусната пандемия, потребителите усещат по-високите цени, което може да навреди на разходите на домакинствата и в крайна сметка на вътрешното търсене на нови автомобили, ако растежът на заплатите не продължи.

В последното си проучване на бизнес настроенията, базираният в Мюнхен институт Ifo заяви в понеделник, че всяка втора индустриална фирма в Германия вече планира да повиши цените поради постоянни проблеми с доставките. Това с пълна сила важи и за автомобилните компании.

Инфлацията на потребителските цени, хармонизирана, за да бъде сравнима с други страни от еврозоната, се ускори през септември с безпрецедентни темпове от 4.1% за годината - а данните от последния месец се очаква да покажат допълнително увеличение до 4.5%.

За 2021 г. като цяло правителството очаква националната инфлация да достигне 3%, най-високото ниво от близо три десетилетия, преди да се понижи до 2.2% през 2022 г. и 1.7% през 2023 г., каквито са плановете. На този фон очакваният ръст на автомобилите, произвеждани в Германия може да достигне до 10%.

Благодарение на мерките за държавна помощ за смекчаване на последиците от пандемията, правителството се надява, че разполагаемият доход на потребителите ще нарасне с 2.5% тази година и 3.8% през следващата, което може да помогне за стабилизиране на вътрешното търсене въпреки скока на цените. Това обаче не важи за останалите страни от еврозоната.

Но за много потребители, включително и за българите, необичайно високата инфлация все започва да се усеща, като нарастват съмненията, че покачването на цените на новите автомобили ще бъде само временно, както предполагат банкерите от централната банка.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини