Отидете към основна версия

17 834 41

Урок по икономия на гориво или как новата Dacia Sandero успя да засенчи меките хибриди

  • sandero

Дебютът на третото поколение на бюджетната двойка Logan/Sandero се състоя през септември миналата година, предизвиквайки много жив обществен интерес. И това не е изненадващо. За първи път в историята компактните седан и хечбек придобиха наистина модерна модулна платформа CMF-B и престанаха да изглеждат "умишлено нещастни". Но за всичко това вече сме ви разказвали в подробните ни ревюта и от представянето на модела, и от първите динамични тестове.

Сега ще ви разкажем за един тест в абсолютно реални условия, направен от колегите ни от motor1, които изпитват колата по традиционния за тях маршрут Рим - Форли. Главен участник е хечбек Sandero с еднолитров турбо трицилиндров двигател и шестстепенна механична трансмисия. След 360-километровото трасе резултатът е впечатляващ. Новото Sandero изразходва 4.15 л/100 км (24.1 км/л), с което си постижение посрами много от хибридите, тествани по същия маршрут.

Когато става въпрос за малко над четири литра на 100 километра, не са необходими показатели за оценка на ефективността - резултатът е впечатляващ сам по себе си. Все пак ще се обърнем към резултатите от минали тестове и ще разгледаме настоящата картина. Освен, че е по-икономична от преките си конкуренти, оборудвани само с ДВГ, Sandero успява да задмине по икономичност и т.нар. меки хибриди. Fiat Panda 1.0 Hybrid Sport (4.20 л/100 км) и Lancia Ypsilon 1.0 Hybrid (4.25 л/100 км), както и Suzuki Ignis 4W 4WD Hybrid 4.40 л/100 км.

И все пак, не бързайте да поставяте Sandero на върха на планината: сред преките конкуренти на бензин има няколко „момчета“, които са по-икономични. Компресорното Renault Clio TCe 100 (съответно 100 к.с.) и атмосферният Opel Corsa 1.2 (75 к.с.) по подобен маршрут успяват да излязат с едни гърди напред - 3.70 л/100 км и 3.95 л/100 км, съответно. "Бронзът" отива при Ford Fiesta 1.0 EcoBoost с пет врати, която постига 4.00 л/100 км. И чак тогава се нарежда Sandero, но пък, като погледнем цената му...

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 51 гласа.

Свързани новини