Отидете към основна версия

7 722 36

Само един модел с двигател с вътрешно горене влезе във финалите на европейската "Кола на годината"

  • coty-
  • car of the year-
  • кола на годината

Бяха обявени седемте финалисти в конкурса, като доминацията на електрическите превозни средства достигна своя предел

Журито на европейското състезание Автомобил на годината обяви списък с модели, които ще се борят за главната награда. Списъкът с финалистите се състои от седем автомобила, шест от които са пълноценни електрически коли, а седмият има версия с акумулаторна батерия.

Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Skoda Enyaq iV, Renault Megane E-Tech, съплатформениците Ioniq 5 и Kia EV6 (като отделни номининации) и Peugeot 308 достигнаха до финала на престижното състезание. Само новото Peugeot 308 разполага с версия с ДВГ, но в Европа, наред с другите версии, се предлага и като plug-in хибрид.

Така нито един модел от японски произход не беше включен в списъка на финалистите, въпреки че миналата година хечбекът Toyota Yaris от новото поколение стана Автомобил на годината в Европа. Китайските коли също не стигнаха до финала, но за първи път тази година си проправиха път към полуфиналите.

Най-добрата кола на 2022 г. в Европа ще бъде обявена от журито на състезанието, състоящо се от 61 специализирани журналисти, на 28 февруари. Един от финалистите вече спечели престижна титла - в края на ноември електрическият автомобил Ioniq 5 беше обявен за „Автомобил на годината в Германия“. Kia EV6 пък стана най-добрият премиум автомобил в това състезание.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини