Отидете към основна версия

3 092 16

Как пол, възраст и опит влияят на тенденцията за нарушаване на правилата за движение?

  • птп-
  • нарушения на пътя-
  • пол-
  • възраст-
  • опит

Статистически данни за пътните нарушения и портрет на типичен нарушител

Споделяме с вас едни интересни факти, от които се оказа, че миналата година най-често мъжете са нарушавали правилата за движение по пътищата, като най-недисциплинираната възрастова категория е 26-35 години.

А що се отнася до стажа, шофьорите, които карат автомобили повече от 10 години, са склонни да нарушават значително по-често правилата за движение по пътищата.

Миналата година най-малко са нарушения са направили жените водачи на МПС, както и шофьорите на възраст от 18 до 25 години (и двата пола). Веднага след тях се нареждат водачите с шофьорски стаж не повече от две години.

Обяснението е, че възрастта 26-35 години е поколение от млади и самоуверени шофьори, които все още нямат нужния опит, а самочувствието им е по-голямо от уменията им. И често тази прекомерна увереност им изиграва жестока шега. Те са склонни да игнорират правилата за движение.

Опит от повече от 20 години пък означава, че шофьорът, извършвайки нарушение, погрешно разчита на опита си, без да се страхува от риска да попадне в катастрофа, смятат експертите, направили това проучване, определящо как пол, възраст и опит влияят на тенденцията за нарушаване на правилата за движение на шофьорите в Европа.

Не трябва обаче да се пренебрегва и факта, че повечето нарушения от мъже шофьори се дължат на факта, че просто те са по-голямата част от шофьорите.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини