Отидете към основна версия

18 939 34

Разкриха причината за спонтанното самозапалване на новата Lada Niva

  • lada-
  • niva-
  • travel-
  • дефект

АвтоВАЗ установи причината за спонтанното самозапалване на всъдеходите Lada Niva Travel. Според информация в социалната мрежа VKontakte експертите са проверили всички екземпляри, намиращи се на територията на завода в Толиати. Оказва се, че по време на процеса на сглобяване е нарушена технологията за инсталиране на положителния стартерен проводник, което води до пожари в двигателния отсек. Дефектите на всички тествани машини са своевременно отстранени.

Отбелязва се още, че инженерите на АвтоВАЗ са отстранили проблема само с екземплярите Lada Niva Travel, които са били на територията на завода. Всъдеходите, които вече са изпратени до дилърските центрове ще трябва да бъдат ремонтирани от самите търговци - инструкции за отстраняването на проблема са изпратени до дилърите.

Самият АвтоВАЗ не е обявил официално спирането на продажбите, но по неофициални данни забраната е била в сила до края на януари. След това на дилърите е изпратен списък с VIN номерата на колите, които може да са дефектни - в него има около 2 700 автомобила. От завода отбелязват, че проблемът е хванат навреме и търговците почти не са успели да продадат дефектни автомобили на клиенти.

Руският производител продължава да изпитва затруднения поради недостига на компоненти. Така през януари 2022 г. производството работи само пет дни от 16 възможни, поради което бяха произведени 3 100 автомобила по-малко от планираното. През цялата изминала година броят на „загубените“ автомобили в резултат на кризата надхвърли 100 000.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.

Свързани новини