Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 12:43 3 850 3

Стотици хиляди коли Kia с неработещи въздушни възглавници

  • kia-
  • дефект-
  • сервизна акция

Компанията обяви сервизна акция, която засяга автомобили, произведени преди 2020 г. Европейските модели не са засегнати

Стотици хиляди коли Kia с неработещи въздушни възглавници - 1

Kia стартира мащабна кампания за връщане на коли в сервизните центрове в САЩ. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) поиска 410 619 автомобила, произведени в Корея, да бъдат изпратени в сервиза поради опасни въздушни възглавници. Възглавниците може да не се отворят в случай на инцидент. Изтеглянето засяга северноамериканските Forte Koup 2017, 2017-2018 Forte, миниваните Sedona и кросоувърите Soul 2017-2019, включително тези с електрическо задвижване.

При всички проблемни автомобили капакът на блока за управление на въздушната възглавница (ACU) може да е в контакт с микрочипа на платката на ACU. В резултат на това може да се получи повреда, която ще отвори електрическата верига. В този случай лампичката за дефектна въздушна възглавница ще светне и въздушната възглавница няма да се отвори в случай на сблъсък.

Като част от кампанията за изтегляне, търговците ще инспектират блоковете за управление на превозните средства и или ще ги заменят напълно, или ще поправят дефекта, за да „гарантират разгръщане на въздушната възглавница при катастрофа“.

Проблемът с въздушните възглавници за първи път беше открит в Южна Корея, а след това се оказа, че вече има 947 оплаквания за неработещи такива въздушни възглавници в САЩ. За щастие все още няма данни за пострадали поради дефекта.

Миналата седмица стана известно за друга голяма акция в САЩ, която Nissan ще трябва да обяви: оказа се, че кросоувърите Rogue (X-Trail) могат да се запалят поради сняг и сол по обувките на водача. Общо в сервиза ще бъдат поканени собственици на 688 946 автомобила, но не повече от един процент от колите са наистина запалими, смятат експерти.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    2 2 Отговор
    добре, че не работят. Пострадах от "работеща" и ми се ще да не беше в колата ми.
  • 2 mkl,l

    1 0 Отговор
    Абе да го пишат като подобрение, бе. Капакът се допира до чипа, за да подобри охлаждането на последния. Все пак всичко по тия блокове е нагъчкано и оплетено като кадаиф.
  • 3 Факт

    0 0 Отговор
    "Контакта" е нещо много относително: ако имаш контакт - имаш данни и управление; ама ако имаш контакт може да стане "късо" я да хванеш ковид - кой ти брои вече трипера!?