Отидете към основна версия

46 446 71

Какво гледа българинът при покупка на употребявана кола - мнение директно от продавачите

  • mobile.bg-
  • употребявани автомобили

За да се превърне една кола в желана покупка, тя трябва да отговаря на някои прости изисквания, които до известна степен се различават в Европа и у нас

Не толкова отдавна писахме за това, кое най-много ценят европейските автомобилисти в купуваните от тях коли. Бяхме изненадани, че те почти не се интересуват от екология на двигателите и безопасността. Честно казано, очаквахме от жителите на "напреднала Европа" пълен отказ от "мръсни" автомобили, но уви и европейците мислят горе-долу като нас.

Но за да сме по-категорични в това мнение решихме да сравним тяхното мнение с мнението на българските продавачи на коли и да разберем дали наистина се различават едно от друго. Ако 1 200 души са участвали в европейското проучване, то, с помощта на най-големия сайт за автомобили у нас mobile.bg, ние взехме мнението на само 120 души, но на такива, които се занимават с продажбата на автомобили професионално.

Оказва се, че както за жителите на Западна Европа, така и за българите, основното, което се гледа в една кола е качеството и надеждността. Но за европейците годината ннивото на оборудване има много по-висока стойност (53% срещу едва 12% у нас). Колкото и странно да звучи, достъпното обслужване и ремонти в официален сервиз на марката са важни само за 4.3% от автомобилистите в България, докато 51% от западноевропейците не могат да си представят да притежават автомобил без евтина поддръжка при дилъра.

Но у нас се обръща по-специално внимание на съотношението цена/качество (трето място срещу четвърто във Европа). И друг странен показател - сигурността в България е класирана на шесто място, а в Западна Европа - на предпоследно. Екологичността не вълнува както западноевропейците, така и българите. Що се отнася до фактора "мнение на другите" обаче, у нас той е на едно от първите места, докато на Запад, на този фактор се обръща най-малко внимание.

В крайна сметка се оказва, че не сме много по-различни от западноевропейците, но в България, изглежда, това какво ще кажат другите за колата е от първостепенно значение. Освен това българите са свикнали да разчитат на себе си и на т.нар. "гаражни майстори" и оценяваме наличието на качествен и достъпен официален сервиз и ремонт доста по-ниско от надеждността и комфорта на закупен автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини