Отидете към основна версия

4 798 26

Шефът на VW е притеснен от упадъка на европейската икономика

  • херберт дийс-
  • volkswagen-
  • санкции-
  • инфлация

Продължаващата война в Украйна е „много по-лоша“ за германската и европейската икономика от пандемията от COVID-19, казва той

Прекъсванията на веригата за доставки „могат да доведат до огромно увеличение на цените, недостиг на енергия и инфлация“, каза главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс в интервю за Financial Times. Изявлението беше направено на фона на налагането на санкции срещу Русия от страна на европейските страни и САЩ.

Енергийните пазари обаче потънаха, като инфлацията в Европа достигна рекордните 5,8% през февруари. Според редица прогнози до края на 2022 г. инфлацията ще бъде 7%.

„За страна като Германия, която е зависима от руската енергия и суровини... ако си представим сценарий, при който прекъсваме бизнес отношенията с Русия, тогава вероятно няма да можем да купуваме енергия и това ще доведе до ситуация, която може значително да засегне Европа и Германия“, казва Дийс.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group добави, че е за "максимални санкции" срещу Русия. Той обаче смята, че "трябва да се върнем към преговорите, към диалога". Освен това Европа я чака недостиг на много метали, необходими за производството на автомобили, които се доставят от Русия. Алуминий, паладий, никел, кобалт, литий, титан, платина... Всички тези суровини започнаха рязко да поскъпват.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 33 гласа.

Свързани новини