Отидете към основна версия

17 756 25

Каране на "резерва": може ли горивна помпа да изгори?

  • бензинова помпа-
  • резерва-
  • гориво-
  • съвети

При нормална работа на автомобила горивната помпа постоянно се охлажда не от горивото в резервоара, а от горивото, преминаващо през нея

Всеки шофьор знае, че ако индикаторът за ниско ниво на гориво в резервоара светне на панела, тогава остава малко гориво, което обаче е достатъчно, за да стигнете до бензиностанцията! Лек автомобил може да измине средно още 50-80 км, в зависимост от модела. Някои по-големи коли и всъдеходи на извънградско могат да изминат и до 200 км. По правило това е достатъчно, за да стигнете до бензиностанцията. Днес обаче въпросът е различен: може ли карането на "резерва" наистина да доведе до изгаряне на горивната помпа?

В повечето съвременни автомобили горивната помпа е монтирана на дъното на резервоара. Уредът се поставя в специална вдлъбнатина. Това се прави, за да може да се вземе и последното останало гориво. Върху корпуса на помпата има специална пластмасова чаша, която съдържа сензор за нивото на горивото. Помпата е така конструирана, че да предпазва всмукателя от изсъхване. С други думи, дори най-евтината бензинова помпа в една съвременна кола, представлява доста сложна и добре обмислена система.

Може ли тази помпа да изгори от каране с минимум гориво? Всъщност това е изключително малко вероятно. Дори бюджетните бензинови помпи с консумация на ток от 5 ампера трябва да работят на сухо за няколко минути, за да започнат да се нагряват. Първите 2-3 минути помпата ще бъде просто топла. За да изгори, устройството ще трябва доста повече време. При нормална работа на автомобила горивната помпа постоянно се охлажда от горивото.

Това просто се случва, противно на популярното погрешно схващане, не поради горивото, което все още е в резервоара, а поради горивото, което преминава през помпата, а също и вследствие на излишното гориво, което помпата връща обратно в резервоара. Така се получава затворена безопасна система: помпата работи, докато двигателят работи, двигателят работи, докато горивото се подава, докато горивото се подава, помпата се охлажда. Веднага след като горивото спре да тече, двигателят ще спре и помпата ще спре да работи и няма опасност от прегряване.

Ако нещо може да навреди на горивната помпа, то това е боклукът, който постепенно се натрупва в резервоара. Тази мръсотия е по-вероятно да влезе в помпата, когато нивото на горивото в резервоара е ниско. Освен това, както всеки друг механизъм, бензиновата помпа постепенно се износва по време на работа. На първо място, ресурсът на колектора, четките и работното колело се изчерпват. За да обобщим, прегряването на горивна помпа чрез каране на "резерва" е почти невъзможно. Като цяло обаче редовното шофиране с минимум гориво не добре за колата, а и за самата помпа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.

Свързани новини