Отидете към основна версия

5 681 35

Ясно е кога ще се появят опростените "лади": без ABS и въздушни възглавници

  • lada-
  • granta-
  • niva-
  • русия

АвтоВАЗ се готви да пусне модели с минимум вносни компоненти

През юни на руския пазар ще се появи опростен модел на Lada Granta, а през юли ще започне да се продава и подобна версия на Lada Niva Legend (старата Нива), съобщава изданието Drom, позовавайки се на свои източници в предприятието. Тези автомобили ще загубят въздушните си възглавници, ABS и ESP системите, както и навигационната и мултивмедийна система.

Освен това опростените модификации ще получат двигатели със силно занижен екологичен клас, отговарящ на стандарта Евро-2. Това е така, защото изпускателната система с каталитичния конвертор и двете ламбди сонди вероятно ще бъдат заменени с по-стар дизайн на генерацията с единична сонда.

Първите опростени коли от модела Granta, предназначени за сертифициране, вече са сглобени, но за преминаване на всички формалности е необходимо да се промени законодателството. Сега такива автомобили (без въздушни възглавници, ABS и с намален екологичен клас) са забранени на руския пазар според Техническите регламенти. Очаква се законът да бъде изменен много скоро.

Що се отнася до модела Vesta, там няма да може да се разчита на опростени версии - в колата има твърде много вносни компоненти. Сега АвтоВАЗ търси нови доставчици на части за този и за останалите модели и се твърди, пак според информацията но Droom, че ръководството на завода вече е намерило повечето от тях от Азия .

В момента заводите на АвтоВАЗ в Толиати и Ижевск не работят- целият екип е пуснат в триседмична ваканция до 24 април. До каква степен производството ще бъде възобновено, все още не е ясно. През март заводите през повечето също не работиха. Вече е известно, че през лятото предприятията ще работят четири дни в седмицата .

Между другото, онзи ден се появи първата снимка на бъдещата нова Lada на базата на Logan. По-рано се твърдеше, че тази разработка на платформата CMF-B от алианса Renault-Nissan ще замени Granta. Сега изглежда, че Granta има повече перспективи да остане в производствената гама на АвтоВАЗ. Но снимката потвърждава, че работата по новия модел продължава.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини