13 Април, 2022 13:59 5 655 35

Ясно е кога ще се появят опростените "лади": без ABS и въздушни възглавници

  • lada-
  • granta-
  • niva-
  • русия

АвтоВАЗ се готви да пусне модели с минимум вносни компоненти

Ясно е кога ще се появят опростените "лади": без ABS и въздушни възглавници - 1

През юни на руския пазар ще се появи опростен модел на Lada Granta, а през юли ще започне да се продава и подобна версия на Lada Niva Legend (старата Нива), съобщава изданието Drom, позовавайки се на свои източници в предприятието. Тези автомобили ще загубят въздушните си възглавници, ABS и ESP системите, както и навигационната и мултивмедийна система.

Освен това опростените модификации ще получат двигатели със силно занижен екологичен клас, отговарящ на стандарта Евро-2. Това е така, защото изпускателната система с каталитичния конвертор и двете ламбди сонди вероятно ще бъдат заменени с по-стар дизайн на генерацията с единична сонда.

Първите опростени коли от модела Granta, предназначени за сертифициране, вече са сглобени, но за преминаване на всички формалности е необходимо да се промени законодателството. Сега такива автомобили (без въздушни възглавници, ABS и с намален екологичен клас) са забранени на руския пазар според Техническите регламенти. Очаква се законът да бъде изменен много скоро.

Що се отнася до модела Vesta, там няма да може да се разчита на опростени версии - в колата има твърде много вносни компоненти. Сега АвтоВАЗ търси нови доставчици на части за този и за останалите модели и се твърди, пак според информацията но Droom, че ръководството на завода вече е намерило повечето от тях от Азия .

В момента заводите на АвтоВАЗ в Толиати и Ижевск не работят- целият екип е пуснат в триседмична ваканция до 24 април. До каква степен производството ще бъде възобновено, все още не е ясно. През март заводите през повечето също не работиха. Вече е известно, че през лятото предприятията ще работят четири дни в седмицата .

Между другото, онзи ден се появи първата снимка на бъдещата нова Lada на базата на Logan. По-рано се твърдеше, че тази разработка на платформата CMF-B от алианса Renault-Nissan ще замени Granta. Сега изглежда, че Granta има повече перспективи да остане в производствената гама на АвтоВАЗ. Но снимката потвърждава, че работата по новия модел продължава.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    39 19 Отговор
    Хахахаха лада хахахаха
  • 2 Путинка

    45 23 Отговор
    И това е много за пияндурниците,скоро само на рикши
  • 3 Манагер

    36 39 Отговор
    Такива коли ни трябват, слагаш газчица и пей сърце!

    Коментиран от #5

  • 4 Софиянец

    36 14 Отговор
    Смях и самовари
  • 5 Да ама

    26 14 Отговор

    До коментар #3 от "Манагер":

    Друг път до такова дори не пристъпвам
  • 6 сила

    34 13 Отговор
    ОПРОСТЕНИ......колко по прости могат да бъдат,лагерници ли
  • 7 човек от народа

    37 24 Отговор
    мечтая си за чисто нов "прост" автомобил ! сам да си го обслужвам без рекета на т.н. сервизи !

    Коментиран от #23, #35

  • 8 А...МОСКВИЧ 403..КОГДА?😂

    35 14 Отговор
    ТИЯ ПРИМАТИ.. БЕЗаналогови ПОЧВАТ
    А МЕ КЕФАТ 😂
  • 9 Пъци

    23 4 Отговор
    Да се разберат с другаря Си за някоя китайска кола без купето и те така....
  • 10 ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!

    36 25 Отговор
    ЗАКРИВАЙ .. ВИСОКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ
    ПУТЬОВСКИ КЕНЕФ.
    ЗАКРИВААААЙ
  • 11 Бай Пешо карбуратора

    46 8 Отговор
    Нема нужда и от серво. То не се ли навива мъжката волана, не е кола
  • 12 С Путлер на власт към светли бъднини

    38 17 Отговор
    Направо да почват москвичите от преди 1970, но и без радиоприемниците в тях, че вече са загубели способностите за такива сложни изделия.
  • 13 Вие сте бунаци!

    16 33 Отговор
    От карбуратора по хубаво няма.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Безаналогов

    21 8 Отговор
    Е ЗА ТВА ...ДАЩ,ГЕТМАНИЯ, ЯПОНИЯ И ДРУГИТЕ.. "ФАЛИРАТ " С... ПУТКИНСТАН.... ЦЪФТИ 😂
  • 15 И от ЗАЗ Гръбач с обратни врати

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Вие сте бунаци!":

    Тоже 😂
  • 16 Има има

    28 12 Отговор

    До коментар #13 от "Вие сте бунаци!":

    Кола ала семейство флинстоун. Скоро като ушанките се върнат в каменната ера такива ще са актуалните коли при тях.
  • 17 Бъдеще

    24 7 Отговор
    Така или иначе руска кола няма никой да си купи .
  • 18 Bmw

    23 12 Отговор
    Хахаха тея пияни руснаци ще се върнат в каменната ера.Ама то и това им е много.Русия и технология - магаре и космос.
  • 19 Razraz

    27 8 Отговор
    И за нашите комунисти да докарат малко че нали запада е фашизъм за да не се возят с фашистки коли всеки да си знае гьола
  • 20 Случаен

    12 23 Отговор
    Голям праз. Я кажете тая снимка от 2008, откъде я изкопахте? Не ги мислете руснаците, мислете си нашата икономика, и европейската - "Производителят на самолети Airbus призова западните страни да не налагат ембарго върху руския титан. Концернът смята, че подобни санкции биха навредили на западното производство, а на руската икономика - малко вероятно."
  • 21 Честито на путинофилите по света

    21 9 Отговор
    да си ги карат с месеци
  • 22 ПЕТКО

    21 6 Отговор
    Пак не става ясна датата, но това е без значение. Никой нормален човек няма да си даде парите за РУШНЯШКИ ДЪРГЕЛ! Пълни гнилочи. Винаги трябва да си носи човек пълен багажник с резервни части. Голяма мъка са.
  • 23 Човешко е да се греши

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "човек от народа":

    Ами какво чакаш? Ето ти опростения автомобил. Грабвай две лади докато има и ще има да си ги караш следващите 50 години!
  • 24 иху

    22 4 Отговор
    След месец започват да правят отново Жигулита, а другата година минават на каручки.
  • 25 Alex

    20 7 Отговор
    Ми да, вместо обувки - галоши, ама Путин няма да се откаже от италянското якенце, но за народа галоши и плетени пуловерчета
  • 26 Тойота

    16 15 Отговор
    Русите кефят😉. Може да си пийват повечко, ама нали знаете че руснака нарича път откъдето смята да мине и затова прави яки машини. Откъдето техните Уазки и Ниви минават, единствено Тойотите и Нисаните могат да се сравнят. Те тва са железните Терминатори, машините на Апокалипсиса😉. Мерцедесите, БМВ-тата и другите паркетни „офроудъри” само да помиришат гора и са скрап.
    Руските нямат нужда от скъпи масла, ремонтират се „с чук, тел и клещи”, и издържат на всякакви горива, дет се вика и с л...а ще върви. А на западняка само бронята, със разните му там сензори, датчици и камери струва колкото половин Лада. Да не говорим, че едни свещи и въздушен филтър не могат да се сменят, без да се разглоби половината кола. С нищо не са по-технологични новите пластмасарки, само са натъпкани с телевизори по таблото и 10000 измислени компютъра, за да може вечно да свети чека, да излизат грешки, още малко и Error 404 ще излезе😂. А пък на който му трябва, винаги може да си залепи един таблет с тиксо за таблото, да го свърже на зарядно и всичко е ток и жица. Колкото до екологичността, една технически изправна Жигула изкара по-добър резултат за изгорели газове на ГТП-то отколкото Голф 5-ца, да не говорим за някое БМВ или аЛуди с кубатура на Зил. А и за производството са необходими по-малко материали, оттам и по-малко СО2. Пък и лесно става и на газ, а в краен случай може да се преправи на биогаз или дървесен газгенератор, като старите камиони от Втората Световна Война. Руската маш

    Коментиран от #27, #33, #34

  • 27 Тойота

    10 22 Отговор

    До коментар #26 от "Тойота":

    Руската машина е направена да е желязна, а западната да се счупи 10-на години и после купи пак, счупи и пак купи. Консуматорска работа. А покритието на цилиндрите на Жигулата наистина е безаналогово.

    Коментиран от #29

  • 28 ИЛЮМИНАТ

    13 7 Отговор
    А лади без колела кога ???????

    Коментиран от #31

  • 29 Тотьо

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "Тойота":

    Да прав си наистина е безаналогово,едно Вамо има повече ресурс.
  • 30 Щирлиц

    9 6 Отговор
    Всички руски коли са или по лиценз, или разработени от чужди фирми, или направо прекопирани.
    Руснаците не правят електрониката и може да не слагат такава в колите. Обаче не правят и лагери, а без тях кола не става. Явно ще слагат някакви заместители и крайния резултат няма да е Евро 2, а Урал 1.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    7 3 Отговор
    аха, затова емиграцията на руснаците се е увеличила скокообразно със стотици проценти през последните 2 месеца, защото е много хубаво там, а ще става и много по-зле занапред. човек се мери по обкръжението, веднъж като подкараш добра кола, после не ти се връща на допотопна техника (изключвам емоционална обвързаност с олдтаймери), като си карал кола с абс и есп, ще искаш пак да си купиш такава, като си карал мощна кола, тиха, с луксозни седалки и красив дизайн, дали ще се върнеш на лада? та руснаците ще го ядат.
  • 33 bbб

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Тойота":

    преди 20 год. живеех в Карлсруе- Германия,, около 2004 всеки ден пътувах КА до Стутгарт с фолксваген пасат, който тогава е пътувал по този път , знае че е доста натоварващ за една кола- голям трафик, изкачване- спускане, гас спирачка и т.н.. Една руска машина и един месец няма да издържи на такова натоварване.В същата година ми се наложи да кацна във Варна, един приятел ме взе с на баща му ладата- седмица. Е тогава разбрах тотално каква е разликата между ръските и германските автомобили. Два дена след това ми бучеше главата, а от "удобнит седалки" още имам спомен за болките в гърба. Руснак и автомобилопроизводство са Несъвместими понятия
  • 34 Георги Г.

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тойота":

    Само дето лесно ремонтиращите се руски кенефи, ако хванеш София Варна, по пътя 3 пъти трябва да го ремонтираш и да имаш половин кола в багажника. А за европейските паркетници не знам, ама заможните руснаци много ги харесват. А G-classe в гората е ненадминат, нищо че е на 40 години, в пъти по-добър от нивата.
  • 35 иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "човек от народа":

    аз мисля, че може да ги правят и без сартер-само манивела, още по-добре