Last news in Fakti

28 Април, 2022 10:30 7 269 22

Renault продава АвтоВАЗ за... една рубла

  • renault-
  • автоваз-
  • lada

Французите ще могат да изкупят обратно акциите си в рамките на 5-6 години, но може би по-скъпо

Renault продава АвтоВАЗ за... една рубла - 1

Автомобилният концерн Renault ще прехвърли контролния пакет акции в АвтоВАЗ на института НАМИ, а завода си в Москва на града. Такива планове обяви ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров. Според министъра това ще бъде "сделка за една рубла", но с възможност французите да изкупят обратно дяловете си в АвтоВАЗ в рамките на пет до шест години.

Автомобилите Renault вече няма да се произвеждат в завода в Москва. Преди това там се правеха кросоувърите Duster, Kaptur, Arkana и Nissan Terrano. Все още не се знае какви автомобили могат да се произвеждат там в бъдеще, но министърът отбеляза, че заводът няма да бъде консервиран. Възможно е в него да се произвежда Lada.

Ако Renault иска да си върне дела в АвтоВАЗ, компанията ще трябва да изкупи обратно акциите, но цената може вече да е повече от една рубла. „Ако направим инвестиции през този период, това също ще бъде взето предвид в разходите. Тук няма да има подаръци”, каза Денис Мантуров, цитиран от ТАСС.

Министърът отрече и информацията, че АвтоВАЗ може да бъде продаден на китайци. По думите му такива преговори не са водени нито с китайски, нито с други чуждестранни компании.

Тази седмица АвтоВАЗ излезе от дълъг престой : през последните три седмици целият персонал беше в отпуск, а през предходния месец заводите в Толяти и Ижевск работеха само в отделни дни. Засега се знае само, че компоненти има до 29 април.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия знае какво прави

    40 12 Отговор
    Ех, да можехме и ние да си върнем ЕРП-тата за по 1 лв.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    13 14 Отговор
    Продавате го за 1 рубла ама с идеята да си го откупят пак за 1 рубла след 1-2 години като мине истерията със санкциите.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    21 17 Отговор
    Това ако не е загуба за Рено здраве му кажи сега и Ниссан ще ги отсвири и айде на бунището на историята

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Другарят

    9 9 Отговор
    Много са им дали. Руснаците трябваше да ги осъдят.
  • 9 Киро

    15 18 Отговор
    Няма кой да купи тези боклуци
  • 10 Вася

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Самите руснаци казват няма да е лада ако не шуми скоростната кутия
  • 11 цзсдксгтфх

    13 13 Отговор
    Надеждата ми е тази ситуация с "операцията в Украйна" да им подържи влага известно време на западните фирми и скоро да нямат друго вземе-даване с Русия освен чиста търговия. Със 100% авансово плащане, разбира се и доставки най-много до границата! Ако орките изненадващо вземат, че се очовечат, алчността на фирмите ще надделее и пак ще почнат да правят някакъв бизнес там, но стискам палци да не е по мое време.

    Дано също така им скръцнат със зъби на същите тези фирми, че не е добра идея да хранят толкова и Китай, че и онези все имперски амбиции са им в главите и няма да е изненадващо и те да си повярват, че са много велики, и да започнат подобна "специална операция" някъде из Източна Азия.

    Колкото и абсурдно да звучи, май евтина работна ръка и хлабаво екологично и трудово законодателство ще трябва да се търси чрез облагородяване на Африка (и Ю. Америка). Онези там поне няма опасност да навредят на друг освен на себе си. Накратко - обратно към колониализма, но с технологии и демагогия от 21ви век)

    Коментиран от #14

  • 12 АЗЛК

    9 8 Отговор
    Лада ако нема естествена ръжда значи е менте.
  • 13 говорить москва

    4 3 Отговор
    Рубашките няма да оставят заводите така,ще започнат да пройзвеждат ЮМЗ-та в тях.
  • 14 Voorbijganger

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "цзсдксгтфх":

    Не зная какви надежди таиш, но за мен си безнадежден случай. Дай някоя надежда за България, моля. Сега се правим на поляци, но си оставаме едни обикновени българи, които се престараха в стремежа си да се харесат на онези, на които се кланят. Нямаме икономика, нямаме почти аграрно стопанство. Имаме само едни голи надежди, че след потупването по рамото няма да последва ритник. И след време пак ще се присламчваме към руснаците, но ще е твърде късно, защото гафовете този път бяха много повече от очакваното. Инак пак ще си ползваме руски газ, но през Гърция: гениално до умопомрачителност. А на нас ще ни се иска да си имаме някой автозавод, в който да произвеждаме каквото и да било и гордо да казваме - ето това го правим тук!

    Коментиран от #15

  • 15 'l;mk

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Voorbijganger":

    Ти може да нямаш нищо, но други имаме (освен надеждите). И преди да ревеш като вдовица за ..., само погледни колко народ от околните държави работи тук и колко нашенци там. Така че тоя нихилизъм знаете къде да го сложите.

    И с това пораженческо "чакане" някой да дойде и да ви даде нещо - завод ли, газ ли, туристи ли, нищо хубаво няма да дочакате. Само презрение и използване за малко ще има. Като евтина "труженичка".

    Коментиран от #22

  • 16 China Morning Post

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не ги разбираш ти данъчните и финансовите операции - личи си. Изписват 2,8 млрд.евро ЗАГУБА без да има такава. И така няма да платят данъци понеже дефакто ще са на червено. Това е договорка на много високо ниво между хора, които си имат доверие.
  • 17 Майстор на спорта

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мхм":

    Привидно е огромна загуба. Дефакто е операция за намаляване на данъчната тежест. Но никъде не става без протекции такава схема.
  • 18 Koi

    1 0 Отговор
    Как да си купя лада
  • 19 Aмии

    2 3 Отговор
    Ако ги обърнат на спиртоварна, може и да излязат на печалба.
  • 20 SS=ZZ

    3 2 Отговор
    Много е! давам 1 копейка и после всичко за скраб!
  • 21 Нормална

    1 0 Отговор
    Счетоводна операция за прехвърляне от една фирма на друга. НО МНОГО ДЪРЖАВИ НЕ СЕ ПРИЗНАВА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ МИНИМ КОЛКО Е ПОЗАКОН ЗА ПРИХВЪРЛЯНЕ МИСЛЯ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е 100-1000 лева. Успех
  • 22 И колко

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "'l;mk":

    народ от съседни държави работи тук? А, за българските гастербайтери, работещи на вън, много добре виждаме по стопяващото се население, защото те са невъзвращенци в голямата си част. Ние не сме на дъното, ние го копаем и това не е за хвалене.