Отидете към основна версия

80 141 87

Казваме ли сбогом на хибридните автомобили?

  • хибриди-
  • plug-in-
  • германия-
  • европа-
  • бонуси-
  • екология

Германия иска да отмени бонусите за покупка на хибриди преждевременно

Купувачите на хибридни автомобили скоро няма да получават абсолютно никаква държавна подкрепа. Ако всичко върви по плановете на федералното министерство на икономиката, тогава екологичната премия за закупуване на плъгин хибридни автомобили ще бъде отменена в края на тази година.

За това решение съобщава германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung позовавайки се на писмо от парламентарния държавен секретар Михаел Келнер (Партия на зелените) до депутати от парламента. Това е много по-рано от първоначално предвиденото в коалиционното споразумение.

Според първоначално одобрения документ властите трябваше да спрат бонусите за купувачи на хибридни автомобили постепенно, като намаляват размера на премията - от 1 януари 2023 г. до 2025 г. Така например през 2023 г. възнаграждението от държавата за закупуване на плъгин хибриди трябваше да падне от 6750 евро на 4000 евро, а през 2024 и 2025 г. - на 3000 евро.

Миналата година съответната Федерална служба за икономика получи заявки за субсидия за приблизително 625 000 превозни средства. Това е над 2 пъти повече, отколкото през 2020 г. Но сега, очевидно, плановете на федералните служители внезапно са се променили.

"Икономическата ситуация в страната ни принуждава да пестим буквално от всичко. Промотирането на превозни средства с комбинация от електрически мотор и двигател с вътрешно горене, в зависимост от електрическата мощност, води до непропорционално високи разходи", отбелязва Майкъл Келнър в писмото си.

Плановете бяха добри

Припомняме, че през юни 2020 г. в Германия влезе в сила наредба за повишена премия за закупуване на електрически превозни средства и хибриди. Държавният бонус, който съществуваше по това време, беше удвоен. В числено изражение ситуацията изглеждаше така: за закупуването на чисто електрически автомобили правителството гарантира субсидии до 9000 евро, а за плъгин хибриди - 6750 евро. Тези тарифи са валидни и днес.

Увеличената държавна премия в Германия се прилагаше и със задна дата за употребявани автомобили, регистрирани след 4 ноември 2019 г. Решението за увеличаване на бонуса беше взето като част от пакет от икономически стимули.

Германската автомобилна индустрия едновременно с това разчиташе и на бонуси за две други категории автомобили - бензинови и дизелови. Такава обаче не беше дадена. Вместо това държавата предвиди намаление на данъка върху добавената стойност, което влезе в сила през юли 2020 г.

Идеята беше да се даде допълнителен тласък на индустрията, засегната от пандемията Covid-19, и да се даде зелена светлина на електрическите превозни средства и хибридите, които трябваше да играят важна роля в програмата на федералното правителство за защита на климата.

В коалиционното споразумение се посочва още, че популяризирането на електрически превозни средства и плъгин хибриди трябва да бъде реформирано по такъв начин, че от 1 януари 2023 г. да се предоставят бонуси само за онези превозни средства, които имат положителен климатичен ефект, а това са само чистите електромобили.

Сравнете цените

А ето и малък пример, базиран на модела Mercedes-Benz A-Klasse, който показва колко по-изгодно е да си купите хибрид в Германия, отколкото кола с двигател с вътрешно горене. PHEV версия на Mercedes-Benz A 250 e с мощност 218 к.с. и след приспадане на екологичния бонус струва на купувача 30 588 евро с ДДС. Подобен като мощност и оборудване, бензинов Mercedes-Benz A 250 (224 к.с.), според ценоразписа, струва 38 520 евро.

Много от нашите читатели знаят със сигурност какво е хибриден автомобил: той е комбинация от двигател с вътрешно горене и електрически двигател. С други думи, такава кола (плъгин хибрид) може да се зарежда от електрическата мрежа и да се движи само на ток в големите градове. На пръв поглед всичко изглежда добре, но според много статистики по-голямата част от хибридните модели почти никога не се карат на електричество, а според документите те се считат за екологични.

Именно поради тази обективна причина федералното министерство на икономиката излезе с предложение за отмяна на държавната подкрепа за plug-in хибридни превозни средства. Очевидно хората от министерството не можаха да устоят на натиска на различни екологични и климатични асоциации, които отдавна и систематично критикуваха самия факт на държавна подкрепа за плъгин хибриди.

Настоящите предложения на Зелените все още не са съгласувани в рамките на коалицията и скоро трябва да бъдат подложени на ведомствено гласуване във федералното правителство, но ако тяхното предложение бъде прието, то това ще означав край на плъгин хибридите, при това не само в Германия, а в цяла Европа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини