Отидете към основна версия

7 282 22

Renault продава АвтоВАЗ за... една рубла

  • renault-
  • автоваз-
  • lada

Французите ще могат да изкупят обратно акциите си в рамките на 5-6 години, но може би по-скъпо

Автомобилният концерн Renault ще прехвърли контролния пакет акции в АвтоВАЗ на института НАМИ, а завода си в Москва на града. Такива планове обяви ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров. Според министъра това ще бъде "сделка за една рубла", но с възможност французите да изкупят обратно дяловете си в АвтоВАЗ в рамките на пет до шест години.

Автомобилите Renault вече няма да се произвеждат в завода в Москва. Преди това там се правеха кросоувърите Duster, Kaptur, Arkana и Nissan Terrano. Все още не се знае какви автомобили могат да се произвеждат там в бъдеще, но министърът отбеляза, че заводът няма да бъде консервиран. Възможно е в него да се произвежда Lada.

Ако Renault иска да си върне дела в АвтоВАЗ, компанията ще трябва да изкупи обратно акциите, но цената може вече да е повече от една рубла. „Ако направим инвестиции през този период, това също ще бъде взето предвид в разходите. Тук няма да има подаръци”, каза Денис Мантуров, цитиран от ТАСС.

Министърът отрече и информацията, че АвтоВАЗ може да бъде продаден на китайци. По думите му такива преговори не са водени нито с китайски, нито с други чуждестранни компании.

Тази седмица АвтоВАЗ излезе от дълъг престой : през последните три седмици целият персонал беше в отпуск, а през предходния месец заводите в Толяти и Ижевск работеха само в отделни дни. Засега се знае само, че компоненти има до 29 април.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.

Свързани новини