Last news in Fakti

18 Май, 2022 12:25 10 117 13

Старата Dacia Duster става Lada

  • dacia-
  • duster-
  • lada-
  • niva

Руският автомобилен производител ще може да произвежда румънските кросоувъри под марката Lada

Старата Dacia Duster става Lada - 1

Оказа се, че след като основния акционер в АвтоВАЗ - Renault напусна Русия, предпиятието изпадна в страхотна криза - конвейерите не работят, а работниците са в полуплатен отпуск. Единствената спасителна сламка, която французите оставиха на руснаците е румънския кросоувър DDacia Duster.

Той ще може да се произвежда под марката Lada. Това съоби руското издание "Ведомости", позовавайки са на източници от Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Според един от тях говорим за пускането на кросоувър Duster от второ поколение. Още от 2021 г. АвтоВАЗ има лиценз за производство на този модел, казва източникът. Все още не е известно какво ще е моделното име на новата "румънска Lada".

Второто поколение на Duster дебютира в Европа през 2017 г. под марката на румънската Dacia, която е част от групата Renault. Той стигна до Русия четири години по-късно, през 2021 г. За Duster беше предложена най-широката налична гама от двигатели, включително както бензинови атмосферни, така и дизелови двигатели, както и нов агрегат с турбокомпресор с обем 1.33 литра и мощност от 150 к.с. с., разработен съвместно с Daimler.

Изпълнителният директор на аналитичната агенция "Автостат" прогнозира, че АвтоВАЗ, пускайки кросоувъра под марката Lada, може да даде на модела името Niva, тъй като компанията имаte планове да модернизира този автомобил още преди войната с Украйна. Но предвид сегашните трудности с логистиката, не е ясно как ще се организира доставката на компоненти за кросоувъра от чужбина, аргументира се експертът.

Duster беше търсен в Русия и преди Renault да се оттегли. Според Асоциацията на европейския бизнес, той се нарежда на девето място в топ 25 на най-популярните нови леки леки автомобили в Русия. Общо за една година (2021 г.) са продадени 41 471 екземпляра - почти една четвърт повече от предходната 2020 г.

Ще припомним, че на 16 май Министерството на промишлеността и търговията обяви подписването на споразумение за прехвърляне на руските активи на Renault Group на Руската федерация и правителството на Москва.

По-специално, споразуменията предвиждат прехвърляне на 100% от акциите на завода Renault Russia в Москва и 67.69% от акциите на АвтоВАЗ на NAMI, подчинен на Министерството на промишлеността и търговията. Останалият дял в АвтоВАЗ ще бъде запазен от Ростех. И двете транзакции получиха одобрение.

Като част от сделката с дела в АвтоВАЗ е предвидена опция Renault да изкупи обратно своя дял в концерна. Той може да бъде реализиран през следващите шест години, съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията. Сервизната поддръжка на автомобили Renault на руския пазар вече ще се извършва от АвтоВАЗ .


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски

    51 58 Отговор
    Рено спъваше Лада която по принцип е страхотна марка със собствен индивидуализъм и беше престъпление да бъде превърната в Дачия! Руснаците ще направя по-хубава Лада много по-индивидуална със собствен дух и ще има много по-голям успех отколкото рано

    Коментиран от #2, #7, #10

  • 2 АнтиГост

    40 26 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    Добре е, че и ти не вярваш на това, което са ти спуснали
    да напишеш.
  • 3 който е без пари е без претенции

    35 12 Отговор
    Ми , нЕма лошо . Имахме две служебни такива - проста конструкция , никакви електроники , отвратна возия , троши се през ден , ама - чарковете евтини ,поддръжката - никаква , ремонти - и те евтини и лесни (а па можеш и сам да човъркаш по нея) , ресурс - еднодневка , ама па евтинджос и сравнително дуракоустойчива. Малко множко лапаха и масълце горяха - изобщо - за Русия - Дачията си е екстра. ПП. Стига да не влошат качеството , което и без друго беше ... мале мила.
  • 4 щурчо

    39 21 Отговор
    Руснаците много трудно ще конструират и произведат собствена лека кола.В технологично отношение са много,много изостанали.

    Коментиран от #9

  • 5 Жоро

    28 17 Отговор
    Нито една руска кола не заслужава внимание. Освен много старите Lada Niva които са полуизгнили и не струват почти нищо да ходиш на излети в чукарите и паланките. Като се счупи да я изхвърлиш за претопяване от нея да правят ключове за истински коли.
  • 6 сектант

    12 18 Отговор
    това не е добре. не трябва да им се дават хубави автомобили, като Дъстъра
  • 7 хихи

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    ИСКРЕНО МЕ РАЗВЕСЕЛИ. БЛАГОДАРЯ ТИ!
  • 8 Сектант

    13 1 Отговор
    Тия ме съсипаха 🤬😡
  • 9 Чушкопек

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "щурчо":

    Ти па щото си много напреднал
  • 10 Пич

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    голям си,направо биха те взели за говорител на руското правителство,но за съжаление поста е зает.Припомни ни каква точно кола са създали сами руснаците,че и сега да могат да го направят.
  • 11 Игор

    7 2 Отговор
    Тези руснаци така и не се научиха да произвеждат автомобили!
    Нямат нито един произведен изцяло руски автомобил
    Лада по лиценз на Фиат , Москвич от БМВ .....
    А где руски?
  • 12 АЗ КАЗАХ

    3 2 Отговор
    Не разбирам защо ни занимавате с тези таралясници който ще произвежда Русия от един завод чиято стойност е 2 милиарда Евро а руснаците го взема за 1 долар.. Русия е под ембарго от Европейския съюз и няма как тези коли да стъпяна нашия пазар а ще заминат за Северна Корея, Индия и третия свят.
  • 13 Иван

    3 1 Отговор
    Тия дето плюят Лада по-добри коли ли произвеждат? Хора, ръчни колички вече не произвеждаме.На техничари ли се правите? Руснаците това имат сега, това сглобяват.