Отидете към основна версия

6 120 28

Mercedes и Volkswagen подкрепиха пълното изоставяне на двигателя с вътрешно горене

  • mercedes-benz-
  • volkswagen-
  • двг-
  • забрана-
  • електромобили-
  • ес

Представители на Mercedes-Benz и Volkswagen призоваха за спазване на плана за изоставяне на двигателя с вътрешно горене на новите автомобили от 2035 г., който наскоро беше гласуван от Европейския парламент. Според Automotive News Mercedes-Benz дори ще премине напълно към електрическа тяга още по-рано.

Volkswagen каза пред изданието, че преходът на световната автомобилна индустрия към производството на електрически превозни средства е неизбежен. Според производителя „това е единственият екологично, технологично и икономически разумен начин за бърза смяна на двигателите с вътрешно горене“.

В същото време Mercedes-Benz изрази готовност да премине изцяло към електрически автомобили до 2030 г., но само там, където пазарните условия позволяват. Гермаските автомобилни производители обаче прехвърлиха топката в полето на политиците. Според Екарт фон Кладен, ръководител на отдела за външни отношения, решението на ЕС да принуди производителите на автомобили да се откажат от ДВГ прави политиците отговорни за изграждането на необходимата инфраструктура.

По-рано други производители обявиха намерението си да се откажат от производството на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Властите на ЕС очакват да издадат забраната като стъпка към въвеждането на нулеви емисии. Инициативата на Европейската комисия беше подкрепена от парламентаристите на 10 юни. Евродепутатите отхвърлиха редица смекчаващи поправки, но окончателното споразумение ще трябва да вземе предвид позицията на всички 27 държави-членки на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини