Отидете към основна версия

2 Август, 2022 15:40, обновена 2 Август, 2022 15:40 118 555 50

Колко струва и струва ли си да купим употребявана Skoda Kodiaq

  • автомобилът на старо-
  • skoda-
  • kodiaq

При избора на употребяван автомобил възниква естествен въпрос - какво да вземем? В повечето случаи първите собственици продават колата след 3-5 години каране, с пробег около 100 - 200 хил. км. Но точно в този диапазон се появяват проблеми, свързани с най-скъпите ремонти - тези на двигатели и скоростни кутии. Според статистиката на mobile.bg - най-големият сайт за автомобили у нас, моделът на Skoda, нарече Kodiaq е един от автомобилите с повишена проходимост, който се котира най-добре на нашия пазар за употребявани автомобили. Сега ви разказваме за основните плюсове и недостатъци на този модел.

"Най-старите" екземпляри са на 5 години, като що се отнася до двигателите, няма атмосферни. Бензиновите турбо двигатели 1.4 (CZCA - 125 к.с., CZDA и CZEA - 150 к.с.) от серията EA211 дойдоха в Kodiaq многократно модернизирани. При тях са променени дизайна и материалите на буталата и пръстените, а вместо слабата ангренажна верига те вече са с ремък.

Проблемите са свързани с отлагане на въглеродни и маслени остатъци в моторите. Заводът не крие това, като позволява до 1 литър доливане на масло на всеки 1000 км пробег. Моторите от серията CZEA имат система за изключване на два от цилиндрите при леки натоварвания. Икономични са, но в крайна сметка това води до неравномерно износване на гърбиците на разпределителния вал.

Като цяло двигателите са надеждни, с изключение на някои проблеми с турбото инжекционната помпа и други малки неща. Пробег от 250 хиляди км изглежда постижим.

За най-добрия дизел за този модел се смята DFGA 2.0 TDI (150 к.с.). Много сложен, но (странно!) Не се разваля и минава над 300 хиляди км. Основното нещо е да не скъсате ангренажен ремък. Но той е по-лесен и по-евтин за смяна от веригата. Също така трябва да внимавате за течове от трансмисията, да почистите горивното оборудване, EGR клапана и филтъра за твърди частици.

Ръчната скоростна кутия се появи едва през 2018 г. за двигатели 1.4. Най-масовите трансмисии за Skoda Koiaq са DSG роботизираните, които са от два вида. DQ250 за 1.4 и DQ500 за всички останали. Те също са безкрайно модернизирани и вече постигат добри резултати.

DQ500 е в състояние да издържи 180-200 хиляди км без намеса. И DQ250 също, но там ще се наложи смяна на комплекта съединители. Вярно, всичко зависи от това къде и как карате. Стоенето в задръствания скъсява живота на тези скоростни кутии.

Що се отнася до цените на които се продават тези екземпляри у нас - те варират приблизително в диапазона 40 000 - 100 000, а по-конкретни оферти на нашия пазар можете да откриете ТУК.

За модела

Kodiaq представлява пет или седемместен средноразмерен кросоувър, който е съплатформеник на VW Tiguan, но го превъзхожда по отношение на габарити. Според чехите именно по-големите размери привличат клиентите. Kodiaq е по-просторен, както по отношение на салон, така и що се касае до обем на багажника.

Дължината му е 4697 мм, а широчината, височината и междуосието са съответно 1882, 1676 и 2791 мм. Автомобилът с повишена проходимост се предлага с ефектни лети джанти с размери 17 цола, а като опция могат да бъдат поръчани 18 и 19-цолови. Коефициентът на въздушно съпротивление на Kodiaq е равен на 0.33.

Още от екстрите, включени в допълнителното оборудване включват адаптивно шаси DCC с режим off-road, като то е налично само за версиите с 4х4 предаване. Този режим настройва за пресечена местност двигателят, трансмисията, антиблокиращата система и системата за електронно стабилизиране.

Най-мощните дизелов и бензинов агрегати се предлагат само с 4х4 система, докато при останалите варианти клиентите има модификации само с предно предаване. Новост за марката са и системи като видео наблюдение около цялата кола, синхронизация на системата с мобилни устройства с iOS и Android операционни системи.

В колата е налична и система за стабилизиране и подпомагане на движението при теглене на ремарке, паркинг асистент, иновативна система за предпазване на ръбовете на вратите при паркиране в ограничени пространства, LTE интернет свързаност и други, индуктивно зареждане на смартфона в колата и много други.

Мултимедийната система впечатлява с голям екран и с харддиск с капацитет 64 Гб памет. Тя може да се свърже с всеки смартфон, защото поддържа интерфейсите Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink и SmartGate. В топ версиите е налична и висококачествената аудиосистема Canton с 10 високоговорителя.

Климатичната инсталация е тризонална, а екстрите се допълват от система за следене на пътните знаци. Качеството на материалите в салона е на много високо ниво, а вторият ред седалки може да се движи в диапазон от 18 сантиметра в предно задна посока. Дължината на изключително просторния салон е 1793 мм.

Багажният обем е 720 литра, но при сгънат втори ред седалки той може да бъде увеличен до 2 065 литра. Петата врата има възможност да се отваря безключово, като за целта е нужно единствено водачът да постави крака си под задната броня.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 55 гласа.

Свързани новини