Отидете към основна версия

5 616 25

Китайци купуват завода на Mercedes-Benz в Русия

  • mercedes-benz-
  • русия

Според губернатора на Московска област "Mercedes ще работи под една или друга форма"

Заводът на Mercedes-Benz в Есипово, близо до Москва, най-вероятно ще стане собственост на китайска компания, която произвежда автомобили. Това съобщи ТАСС с позоваване на губернатора на Московска област Андрей Воробьов. Все още не се съобщава коя фирма възнамерява да закупи обекта близо до Москва.

По-рано се появи информация, че голям руски дилър на автомобили може да стане купувач на спряно предприятие. Сега Андрей Воробьов отбеляза, че „наистина се надява“ на връщането на Mercedes-Benz в Русия. Въпреки това, дори и без германския концерн, предприятието близо до Москва няма да остане без да работи.

В момента се избира надеждна китайска компания, която има стабилни данни за продажбите. Според Воробьов ситуацията със завода на Mercedes-Benz трябва да бъде разрешена до края на тази година. Въпреки несигурността, свързана с бъдещата му съдба, губернаторът очаква, че „Mercedes ще работи под една или друга форма“.

Фактът, че Mercedes-Benz възнамерява да се отърве от руския завод, беше съобщен от вътрешни лица в края на август. Тогава обаче беше отбелязано, че дилърската компания Avtodom може да стане нов собственик и сделката беше почти завършена. Освен производствената площадка, германците ще продадат и офис сградите си във Вешки.

Строителството на завода, собственост на Mercedes-Benz Manufacturing Rus, започна през 2017 година, а конвейерът беше пуснат през пролетта на 2019 г. Обемът на инвестициите в него възлиза на около 250 милиона долара. Общите загуби на Mercedes заради изтеглянето от Русия се оценяват на 1.4 млрд. евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.

Свързани новини