Last news in Fakti

25 Септември, 2022 10:30 2 345 8

Toyota окончателно затваря завода си в Русия

  • toyota-
  • завод-
  • русия

Дилърите на марката в Русия обаче започнаха да внасят коли по други канали

В началото на март Toyota спря да доставя автомобили в Русия и прекрати работа по производство на автомобили в завода си в Санкт Петербург. Сега стана известно, че Toyota окончателно затваря завода в Санкт Петербург, като обектът ще бъде консервиран.

Продажбата на завода вече се обсъжда, но при сегашните пазарни условия няма да е лесно да се намери купувач, пишат местни медии. Във всеки случай производството на автомобили Toyota няма да бъде възобновено тук.

Припомняме, че Toyota откри руския завод с пълен цикъл (с цехове за заваряване и боядисване на каросерии) през декември 2007 г., като първоначално там се произвеждаха само седани Camry.

През 2015 г. производственият капацитет на предприятието беше увеличен от 50 хиляди на 100 хиляди автомобила годишно, а през август 2016 година започна производството на кросоувърите Toyota RAV4.

В допълнение към вътрешния пазар, произведените в Русия автомобили се продаваха в Казахстан и Беларус. През 2021 година от поточната линия са слезли 80 800 коли. От март тази година заводът не работи, а на служителите са изплатени две трети от заплатите им.

Дилърите на марката в Русия обаче, вече останали без официални доставки на нови автомобили, започнаха да внасят коли по други канали. В някои шоуруми вече има автомобили Toyota и Lexus, внесени от Казахстан, ОАЕ и дори от Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре бе

    12 5 Отговор
    Всеки ден ли ще го затваря тоя завод? Разбирам, че днес нямата спуснати нови материали, да заработвате дребни центова, ама бива ли да повтаряте едни и същи глупости до втръсване?

    Коментиран от #5

  • 2 сила

    9 2 Отговор
    ТОЙОТА И УАЗ започват от УИЛИС......едновременно след края на ВСВ , сравнете развитието на двете марки
  • 3 мамуаге

    7 4 Отговор
    Утре към колко часа ще напишете , че тойота затваря завода си в русия ?

    Коментиран от #4

  • 4 То вече е писано

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "мамуаге":

    Тук затова пишат Радо Славчев и Галин Ганев и двамата вече си изкараха по един хонорар за статия, но знаеш ли още колко раздела има тази медия и е възможно да прочетем тази новина отново и отново и отново и отново и отново и отново?

    Все пак това е най-високо технологичната новина в автомобилната промишленост за последната седмица и трябва да ни я напомнят!

    Защо им е да пишат за това да речем:

    Volkswagen казва, че е подписал меморандум за разбирателство (MoU) в петък с Ellia Group за проучване на технологията V2G и как тя потенциално може да помогне за стабилизиране на енергийната мрежа, като същевременно възнаграждава водачите на EV.

    Доста актуална новина, предвид зимата която ни чака и недостига на ток и вариантите как да го избегнем за в бъдеще без помощта на изкопаемите горива, които се превръщат в политическо оръжие.
  • 5 ело

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Добре бе":

    Англосаксонски манталитет- начин на мислене --! Повтарят едно и също хиляди пъти ако е лъжа още повече.Накрая създават "стадо овце " което изпълнява това което му е казано без да мисли ----което се управлява много лесно.

    Коментиран от #6

  • 6 Истината

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "ело":

    Доброволните руски роби мразят "Англо-саксонците" защото господарите им винаги са били комплексирани от тях!
  • 7 Само питам

    7 4 Отговор
    Не е ли странно, че държава с претенции за величие няма собствен автомобил, който да е конкурентен?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.