Отидете към основна версия

21 613 14

Нечувано увеличение на цената на автомобилите в Европа?

  • автомобили-
  • цени-
  • европа-
  • adac

Германският ресурс ADAC проведе проучване на пазара и установи, че новите автомобили са станали много по-скъпи, отколкото очакват купувачите

Ако през 2017 г. базовият Volkswagen Golf можеше да се купи за 20 700 евро, сега търговецът ще поне 29 569 евро за най-простата версия на популярния германски хечбек. Справката показва, че средно за последните пет години цените на компактните автомобили в Европа са се увеличили с 44.3%.

Това се случва поради редица причини, включително факта, че производителите намаляват производството на бюджетни модели в опит да постигнат максимални маржове.

Освен това те се опитват да наситят оборудването с модерни мултимедийни системи и електронни помощници. В допълнение, въпросният Volkswagen Golf вече използва двигател с мощност 130 конски сили, като базов, а преди беше наличен с двигател с мощност 90 к.с.

През последните няколко години автомобилната индустрия страда от остър недостиг на микрочипове, а сега основният проблем се премества към рязкото увеличение на цената на енергийните ресурси. Някои компании бяха принудени дори да спрат производството.

През 2017 г. средната цена на нов автомобил в Германия е била 44 908 евро, а сега е нараснала до 53 525 евро (около 19%). Както отбелязват от ADAC, цените ще продължат да растат.

Преди това основателят на Tesla и SpaceX, най-богатият човек на планетата, Илон Мъск, направи друга прогноза за автомобилите с традиционни двигатели с вътрешно горене. Той заяви:

„Скоро ще третираме бензиновите коли по същия начин, както днес третираме парните машини. Остатъчната стойност на купените днес бензинови автомобили ще бъде много по-ниска, отколкото си мислите.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.

Свързани новини